29 nov 2009

Zwerfvuilruimer door weer en wind

Zwerfvuil is een probleem in alle gemeenten in Vlaanderen. En toch worden er een resem aan maatregelen genomen om het probleem te stoppen. Zo houdt de gemeente Galmaarden regelmatig een grote poetsbeurt en heeft Geraardsbergen 9 milieupeters.

Wellicht één van de actiefste is de 62-jarige Marc Van Snick uit Idegem. Dagelijks maakt hij de straten in Idegem, Onkerzele, Zandbergen en Schendelbeke zwerfvuilvrij.

Elke morgen rijdt hij met zijn fiets door alle straten van de gemeenten en schuimt hij de bermen af naar blikjes, papier en alle soorten vuiligheid. Daarvoor krijgt hij als milieupeter gratis witte vuilzakken van de stad, waarin hij alles verzamelt. De afgelopen week werden bij hem thuis twintig gevulde witte zakken opgehaald. Marc doet dit helemaal belangeloos en gratis. Eenmaal per jaar krijgt hij een kleine cadeaubon van de stad Geraardsbergen en wordt hij als vrijwilliger bedankt met een kleine receptie op het stadhuis.

“De ergste dagen zijn net na de weekends. Lege pakjes sigaretten, resten van een pakje friet en blikjes frisdrank, bier en pepdrankjes vind ik dan het meest in de bermen”, zegt Marc. De voorbije dagen vond hij zelf vier autobanden in de grachten. Als Marc ergens een sluikstorting ziet, verwittigt hij de dienst milieu.

Dat scholen acties ondernemen tegen zwerfvuil, vindt Marc een heel positief punt. Hij wil nog jaren doorgaan met ruimen, want dit houdt hem fit. Ook het feit dat iedereen zijn actie waardeert, steunt Marc. Chauffeurs steken gewillig hun hand naar hem op als blijk van waardering.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background