22 feb 2013

Zondag Krakelingen met erg jonge deelnemer

Zondag wordt opnieuw Krakelingen gevierd in Geraardsbergen.

Februari stond de hele maand in het teken van Krakelingen met verschillende wandelingen en activiteiten in het teken van het historisch feest.

Aanstaande zondag start de stoet om 15 uur aan Hunnegem om vervolgens doorheen het centrum van de stad te trekken. In die stoet wordt traditioneel de geschiedenis van Geraardsbergen uitgebeeld. Ook het nieuwe stadsbestuur mag zich opnieuw wanen in de klerendracht van lang geleden. Ruim 1000 figuranten, voornamelijk uit scholen en verenigingen, beelden de geschiedenis van Geraardsbergen uit. De jongste deelnemer is Jasper Pieraert. Als 3,5-jarige geeft hij zondag de 2-jarige Walter Van Edingen gestalte. Ook zijn ouders geven gestalte aan de legendarische oorlogsvijand van de stad Geraardsbergen. Hét hoofdpersonage van de stoet dit jaar. Leuk om weten is dat Robert Pieraert, de overgrootvader van Jasper en tevens oud-burgemeester van Geraardsbergen, mee aan de wieg stond van de moderne krakelingenstoet.

De stoet trekt langs de Muur van Geraardsbergen om te eindigen op de Oudenberg. Naast de kapel staat een podium waarop ook dit jaar visjes worden gedronken. Aansluitend vliegen duizenden mastellen in de menigte, met daartussen één gouden krakeling. Om 20 uur wordt het, door de Unesco erkende, werelderfgoedfeest afgesloten met Tonnekensbrand. Een vuur- en muziekfeest op de Oudenberg. In de omliggende gemeenten wordt walmkenbrand georganiseerd. In onder meer Viane, Schendelbeke, Everbeek en Lierde zijn er wandelingen met aansluitend het aansteken van een walm.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background