28 jun 2015

Zijn er weinig inbraken en ongevallen?


Als je regelmatig de website van MIG bezoekt, dan is het je ongetwijfeld al opgevallen. Er zijn amper inbraken en verkeersongevallen in Geraardsbergen en Lierde. Of toch niet?

Geregeld lees je via radiomig.be over inbraken en verkeersongevallen in Galmaarden en Bever. Maar hoe komt het nu dat we dit zelden uit Geraardsbergen en Lierde brengen?

Onze redactie brengt een mix van eigen berichtgeving en aangeleverd nieuws in de vorm van persberichten. Zo communiceert bijvoorbeeld de politie in het Pajottenland dagelijks over gebeurtenissen op hun grondgebied. Het korps van Geraardsbergen-Lierde doet dit occasioneel en bijna uitsluitend over resultaten van controle-acties. Meermaals aandringen door onze redactie, bracht hierin geen ommekeer. Desondanks het korps beschikt over twee communicatieverantwoordelijken, dient onze redactie steeds uit eigen beweging navraag te doen bij het korps. En hoe graag we dit ook zouden willen, we kunnen niet overal tegelijk zijn. Er glipt dus heel veel door de mazen van het net.

 

In een reactie bij korpschef Jurgen De Landsheer noemt hij een dagelijks verslag een vertekende weergave van de realiteit. “De gerechtelijke feiten mogen enkel en alleen door of op vraag van het parket worden medegedeeld. Wat betreft verkeersongevallen en het verspreiden van de gegevens hierover is het niet onze taak om hiervoor in te staan. Slachtoffers van deze feiten zijn zelf ook geen vragende partij. Wanneer het over vluchtmisdrijven of zware verkeersongevallen met dodelijke slachtoffers gaat is het opnieuw de verantwoordelijkheid van het parket om hierover al dan niet te communiceren.”

 

En toch gebeurt het geregeld dat slachtoffers ons zelf contacteren met de vraag over hun diefstal of verkeersongeval te schrijven. Sensibiliserend werken via de pers naar dievenbendes of gezamenlijk zoeken naar daders van vluchtmisdrijven (283 gevallen in 2014), heeft al meermaals zijn nut bewezen. Op die manier vervullen we met MIG onze sociale rol binnen de gemeenschap, dit met de nodige discretie voor de slachtoffers.

 

En zo komt het dat zowel MIG (als alle andere regionale media) amper tot niet berichten over inbraken en verkeersongevallen (al dan niet met vluchtmisdrijf). Gebeurt dit wel, dan komt dit doordat onze medewerkers dit zelf opmerken of elders vernemen. Meewerken aan onze nieuwsredactie, die bovendien uitsluitend uit vrijwilligers bestaat, of nieuwstips aanreiken kan door te mailen naar info@radiomig.be.

 

En hoeveel inbraken waren er vorig jaar op het grondgebied van Geraardsbergen en Lierde? 113 diefstallen in gebouwen en 93 diefstallen in voertuigen. Samen met de 16 gestolen voertuigen in 2014 is dit een daling met het jaar voordien. Een positieve evolutie van het korps in Geraardsbergen-Lierde. Het zouden er nog minder kunnen zijn, door ook via de pers dagelijks te communiceren.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background