15 jan 2016

Woonbeleid dringt uithuiszettingen drastisch terug

Dankzij preventieve woonbegeleidingen worden uithuiszettingen in Geraardsbergen drastisch teruggedrongen.

De huisuitzettingen wegens huurachterstand, liggen in Geraardsbergen onder het Vlaams gemiddelde. “Dankzij onze preventieve woonbegeleiding leidt slechts 29% van de huurgeschillen tot een uithuiszetting, terwijl dit in Vlaanderen 90% is” zegt OCMW-voorzitter en schepen van Welzijn en Sociale Zaken David Larmuseau.

Er werden vorig jaar 61 dossiers behandeld, wat bijna het dubbele van 2014 is. “In 50 dossiers kon de huurder worden bereikt en werd actie ondernomen. Deze begeleiding omvatte zowel het informeren, het stimuleren en het begeleiden naar welzijnsdiensten, het vergezellen van de huurder naar het vredegerecht, hulp bij de aanvraag van budgetbeheer of de inschakeling van een pro deo advocaat en het helpen zoeken naar een alternatieve huisvesting” aldus Larmuseau. 

“Een aanklampende aanpak was noodzakelijk om tot goede resultaten te komen”, zegt de OCMW-voorzitter. Veel tijd en energie ging naar het motiveren van de mensen om naar de zitting te komen en de hulp bij het uitoefenen van het recht op verdediging. De kwetsbare huurders kregen informatie over hun rechten en plichten en ook een erkenning van hun probleem. “De resultaten zijn zeer goed”, beklemtoont Larmuseau. “31 kwetsbare huurders verdedigden zich bij de vrederechter en in de meeste gevallen werd de huurachterstand vereffend. In 32 van de 46 afgesloten dossiers, of 71 procent, werd de bewoning behouden of een alternatieve huisvesting gevonden waardoor dakloosheid werd vermeden”. 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background