fbpx
24 okt 2013

Wim Oosterlinck bij MIG

Donderdagmiddag bracht radiofenomeen Wim Oosterlinck een verrassingsbezoek aan het MIG-medialab.

Daar vond een workshop Mediawijsheid van de bibliotheek en radio MIG plaats. De jongens van het vijfde jaar van het TISJ (Technisch Instituur Sint-Jozef) waren geboeide luisteraars.

Wim hielp hen daarbij en beantwoordt hun vragen, puttend uit zijn rijke ervaring. Hij kon de jongeren geboeid vertellen over hoe hij zelf radio beleeft en maakt.

“MIG geeft jongeren de kans om te leren radiomaken. Hun taak als kweekvijver is heel belangrijk”, vindt Wim Oosterlinck. “Radio kan je leren, maar het is vooral belangrijk om het te doen. Het is super dat dit hier kan. En wie weet, komt er uit al dat talent hier, later een nieuwe deejay op de nationale radio.”

De workshops ‘Mediawijsheid’ vinden gedurende de maanden oktober en november plaats met 400 leerlingen uit de vijfde jaren secundair. De workshops beogen onder meer het bevorderen van de informatiegeletterdheid, dat wil zeggen leren hoe en waar je correcte informatie kunt opzoeken en wat de waarde van de diverse media is. Daarnaast willen ze jongeren ‘mediawijzer’ maken, dus hen bewuster en kritischer leren omgaan met de vele media waarmee en waarin ze leven.

Ook de stedelijke bibliotheek neemt een belangrijke rol binnen het verspreiden van mediawijsheid. Door jongeren kritisch te laten omgaan met nieuwsitems en hen te laten nadenken over informatie en nieuwswaardigheid, willen ook zij hun stempel drukken op het project. Op die manier verenigen MIG en de bibliotheek hun krachten in het belang van een mediawijzere jeugd.

Bibliothecaris Paul De Taeye: “Omdat we in een overgemediatiseerde wereld leven heeft de wetgever aan bibliotheken nieuwe taken toegekend. Zo moeten we de digitale geletterdheid bevorderen, dat wil zeggen mensen leren werken met de nieuwe media. Onze bibliotheek geeft daartoe onder meer lessen computerinitiatie voor senioren, of workshops over de iPad.”

“Radio is teamwork en bestaat dus uit meer dan enkel deejays. Ook techniek, montage en nieuwsgaring zijn belangrijke factoren. Dankzij de medialabs leren jongeren voortaan op een kritische manier omgaan met media. En wie weet duiken enkele van hen binnenkort op als radiomakers. Ze zijn alvast welkom op 30 december tijdens onze jaarlijkse ‘Join in’ “, zegt MIG-deejay Kerry Herregodts.

Op termijn is het de bedoeling dat de bibliotheek en het Medialab onder één dak komen te zitten.

 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


NU OP DE RADIO

Titel

Artiest

Background