18 jun 2008

Wijnant maakt zich zorgen over erfgoed

Tijdens de afgelopen gemeenteraad uitte CD&V-raadslid Alex Wijnant zijn bezorgdheid over het waardevol erfgoed in Geraardsbergen. Hij deed dit naar aanleiding van de berichten over het mogelijk verdwijnen van de Pijntoren omwille van bouwwerken in de buurt.

De Pijntoren is samen met de ‘Dierkost’ een van de overblijfselen van de oude stadsomwalling. Hoewel de bouwvergunning voorzag dat de toren niet afgebroken mocht worden, werden de naastliggende wallen echter gesloopt. Wijnant betreurt dat daarmee weer een stuk Geraardsbergs erfgoed verdween.

“Geraardsbergen is in oorsprong een Middeleeuwse stad met een oorkonde uit 1068. Opgravingen tonen aan dat er in de binnenstad veel ‘archeologisch potentieel’ verborgen zit. Die archeologische gegevens zijn heel belangrijk bij de reconstructie van de stadsgeschiedenis. Bij graaf- en bouwwerken dreigt echter heel wat waardevol archeologisch materiaal verloren te gaan.” aldus Wijnants.

“Bovendien is de bewaring van onroerend erfgoed op toeristisch vlak heel belangrijk. Toerisme is niet alleen een belangrijke en steeds groeiende economische sector, maar heeft ook voor de lokale gemeenschap afgeleide economische effecten.” gaat Wijnants verder.

Raadslid Wijnant drong er tijdens de gemeenteraad bij het stadbestuur op aan om bij de toekenning van bouwvergunningen te waken over het waardevolle erfgoed van onze stad.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background