17 jan 2004

Weinig resultaat na opgravingen

Onder de Markt zou volgens sommige legenden een eeuwenoud netwerk van gangen lopen en er zouden zelfs waardevolle spullen zitten. De voorbije maanden groef interim-archeologe Joke Delrue, naar aanleiding van de renovatiewerken op de makrt, naar sporen van het Geraardsbergs verleden. Gisteren werd het project afgerond.

De ondergrond van de Geraardsbergse Markt gaf weinig geheimen prijs, maar de opgraving legde onder meer wel sporen bloot van een middeleeuws kerkhof. Gisteren liep het tijdelijke contract van de archeologe Delrue.

“Het terreinwerk is klaar, de vondsten worden nu ge├»nventariseerd en beschreven. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het maandblad van de geschied- en heemkundige kring Gerardimontium en wellicht in enkele archeologische tijdschriften.” Tijdens de graafwerken stootte Delrue op een muurstructuur. “Het is geen oude waterleiding, maar ik vermoed eerder dat het om de fundering gaat van een omheiningmuur van een kerkhof. Er was echter onvoldoende tijd om verder te graven en verdere aanduidingen ontbreken, zodat een datering moeilijk is.”

Delrue vermoedt wel dat het om een heel oude muur gaat, want op geen enkel van de antieke stadszichten is een kerkhof op het plein te zien. Volgens omwonenden werden op die plaats, bij eerdere werken, wel skeletresten boven gehaald.

Op andere locaties op de Markt vond de archeologe resten van schoenmakersactiviteiten zoals delen van zolen. Opgedolven metaalslakken wijzen op een of andere vorm van metaalbewerking. “Tijdens de middeleeuwen vormde een markt het centrum van de activiteiten. Er werden allerlei ambachten uitgevoerd zoals schoenen lappen, tanden trekken, metaal verwerken. Het zijn deze sporen die we nu terugvinden.”

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

Volgende bericht

Baljuwhuis verkocht


Vorige bericht

Verjonging sp-a


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background