16 feb 2010

Walmke Brand herleeft in (deel)gemeenten

Tot omstreeks 1950 was het de gewoonte dat in de omliggende gemeenten kleinere vuren aangestoken werden, nadat de pekton van tonnekensbrand op de Geraardsbergse Oudenberg was aangestoken. Deze traditie wordt terug ingevoerd.

Niet minder dan drie Geraardsbergse deelgemeenten zijnde Atembeke, Viane-Moerbeke, alsook Schendelbeke voeren deze aloude traditie uit de eerste helft van de 20ste eeuw terug in.

Ieder kind kende het versje:

Walmke, Walmke brand,
zeven zakken op een dagwand,
veel graan, weinig kruid,
met pasen is de vasten uit!”

In Atembeke wordt er met een fakkeltocht gestart aan de kerk van Atembeke om 19 uur, waarna naar de Atembeekkouter gewandeld wordt. Ter plaatse zal Karel De Pelsemaeker en Herman Goosens in hun dialect een kleine voordracht brengen. Om 20 uur wordt dan het walmke aangestoken. Alles wordt opgeluisterd door dans- en folkband Godak.

Voor het walmke brand in Viane wordt gestart met een fakkeltocht zowel vanaf de kerk van Viane als vanop het Moerbekeplein. Er wordt gewandeld tot aan museum ‘t Aloam in Viane, waar om 20 uur het vuur aangestoken wordt.

Ook in Schendelbeke wordt op een weide aan de Ijsbroekstraat gereageerd op het vuur van den Oudenberg met “Walmke brand”

Ook de gemeenten Parike en Deftinge doen mee aan deze aloude traditie.

 

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background