8 mei 2007

Verslag Gemeenteraad 8 mei 2007

Op de gemeenteraad van Geraardsbergen stond vanavond opnieuw een gevuld programma op de agenda. Zo treedt Geraardsbergen toe tot het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen met als afgevaardigde schepen Leonce Nachtergaele (Open VLD). Daarnaast wordt de prijs voor het leenverkeer van de bibliotheek verminderd van 2,50 naar 1,20 euro.

In het Algemeen Politiereglement wordt bepaalt dat het Abdijpark enkel toegankelijk is tussen 1 april en 30 september van 7 tot 22 uur en van 1 oktober tot 31 maart van 7 tot 21 uur. Het park wordt afgesloten omwille van vandalisme dat er ‘s nachts wordt gepleegd.
Het schepencollege heeft ook een onderzoek bevolen naar camerabewaking in het Abdijpark. Personen die het park buiten de openingsuren betreden riskeren een boete van maximaal 250 euro. Zowel CD&V als Vlaams Belang dringen aan op politiecontroles.

Daarnaast werd ook een aanvulling gedaan van het Algemeen Politiereglement voor het gebruik van gemeentelijke aanplakzuilen. De zuilen zijn immers enkel bedoeld om activiteiten van verenigingen uit Geraardsbergen te promoten. De stadswacht zal elke eerste vrijdag van de maand alle affiches verwijderen zodat de zuilen proper blijven. Personen die de wet met de voeten treden riskeren een boete van maximum 250 euro.

Ook het OCMW budget voor 2007 werd goedgekeurd. Een budget dat voortborduurd op dat van vorige jaar bevestigd OCMW-voorzitter Guido De Padt (Open VLD). Volgens De Padt zullen echter wel structurele ingrepen moeten gebeuren om het budget af te bouwen. Zowel op de gemeenteraad als in de OCMW-raad werd het budget goedgekeurd.

Bij de interpellaties stelde Alex Wijnant (CD&V) zich vragen bij het gebrekkig onderhoud van de Oudenbergsite. Zo zijn volgens Wijnant de trappen in verval, groeit het gras metershoog en kantelen de muurstenen opnieuw naar hun positie van voor de restauratie van de Muur. Schepen Nachtergaele (Open VLD) kon bevestigen dat het gras niet gemaaid wordt en dit omwille van wettelijke regels omtrent het maaien van gras op beschermde gebieden. Volgens Schepen Flamez (SP.a) is het kantelen van de kasseistenen een natuurlijk fenomeen en is dit ook zo bedoeld. De trappen naar de Oudenbergkapel worden volgend jaar hersteld door Monumenten en Landschappen.

David Larmuseau (CD&V) vroeg naar ondersteuning en erkenning voor verenigingen die zich inzetten voor de ouderen en zieken in Geraardsbergen. Schepen Ann Panis is bezig met het in kaart zetten van de verenigingen en zal binnenkort met hen rond de tafel gaan zitten.

Stephane Bourlau (Vlaams Belang) interpelleerde naar de controle op toelagen toegekend aan sportclubs. Vooral het feit dat de wielerwedstrijd ‘De Stadsprijs’ een verhoging krijgt aan subsidies van 6000 naar 10.000 euro fronst bij hem de wenkbrauwen. Volgens schepen Spitaels (Open VLD) heeft de verhoging alles te maken met de voorbereidingen van een opwaardering van de Stadsprijs naar UCI 1.2.

In een motie van Stephane Bourlau (Vlaams Belang) vroeg deze 11 juli als een wettelijke betaalde feestdag goed te keuren en dit naar de Vlaamse Regering te sturen. Guido De Padt betreurd dat op een gemeenteraad steeds meer Nationale moties op de agenda komen te staan; terwijl het nog steeds de bedoeling is van een gemeenteraad vooral de lokale zaken aan te kaarten. De motie werd verworpen.

Ook een vraag van Thierry Malfroidt (Vlaams Belang) om het Vlaams karakter van Geraardsbergen te publiceren in het stadsmagazine ‘Geraardsbergen info’ werd verworpen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background