19 feb 2016

Verbeter Geraardsbergen met een app

De Jongsocialisten van Geraardsbergen willen problemen en defecten laten melden doormiddel van een app.

“Geraardsbergenaars ergeren zich dood aan een stoep vol losliggende tegels, zwerfvuil en verkeersonveilige situaties. Daarom willen we opzoek gaan naar oplossingen die de drempels verlagen om dergelijke problemen sneller aan te kaarten.” stelt Stijn De Bock, voorzitter van Jongsocialisten Geraardsbergen. 

Op de webstek van de stad kan men via een online formulier reeds problemen melden. Dit lijkt ons nuttig maar de jongsocialisten denken dat er efficiëntere middelen bestaan die aangepast zijn aan het gebruik van de smartphone en kleinere problemen sneller aan te pakken. “Bijvoorbeeld door het gebruik van app’s die de betrokkenheid met de stadsdiensten verhogen. Wij willen dat de stad een mobiele applicatie ontwikkelt waarbij iedereen kan meebouwen aan een beter Geraardsbergen.” licht Celien De Gauquier toe van de Jongsocialisten.

Deze te ontwikkelen app laat onze inwoners toe om technische incidenten en defecten aan de openbare ruimte te melden in Geraardsbergen of deze nu gemeentelijk, provinciaal of gewestelijk worden beheerd. “Dat kan gaan van een put in de weg, een kapotte straatverlichting tot zwerfvuil. Eén druk op de smartphone is bij wijze van spreken voldoende om iets te melden. Een foto maken, de locatie aanduiden op de kaart en hop de melding is vertrokken naar de betrokken dienst. Geen getob meer over welke dienst bevoegd zou zijn voor een bepaald probleem, de app levert de melding af aan de juiste persoon bij de overheid. De inwoners kunnen via deze weg ook de status van hun melding volgen en zijn zo betrokken bij de oplossing.” legt De Bock de werking van de app uit. De voordelen voor de bevolking zijn zeer duidelijk en verhogen de betrokkenheid van de inwoners. Maar ook voor de stad zijn er voordelen.

“Er worden sneller problemen gesignaleerd waardoor de kans dat ze uit de hand lopen wordt verminderd, ook wordt er meer samenhang gecreëerd tussen openbare diensten op verschillende bestuursniveaus. De inwoners krijgen ook een inkijk op de goede werking van deze diensten waardoor er meer begrip en inzicht toeneemt.” Zegt Celien De Gauquier. Brussel ontwikkelde een dergelijk communicatieve app ‘Fix my street’ en dit werd beloond als beste technologisch stadsproject door Agoria. Het concept bestaat al in Brussel en is nu voornamelijk gericht op wegen en verkeer, maar wordt verder uitgebreid. De voordelen van het platform zijn in real life getest, bevestigd en geprezen en vooral de nood om Geraardsbergen verder te optimaliseren is reëel.

“We kijken nu al uit naar een Geraardsbergse versie van ‘Fix My Street’ en hopen dat Veerle Mertens bevoegd voor administratieve vereenvoudiging, communicatie en ICT met deze input aan de slag gaat om een toekomstgerichte communicatie tussen inwoners en stad mogelijk te maken. Naast onze suggesties wat de app moet kunnen hebben we zelfs al suggestie voor de naam van de app: ‘Verbeter Geraardsbergen.” zegt De Bock “De app ‘Verbeter Geraardsbergen’ moet vooral de ergernissen die vandaag bestaan wegnemen, stuurt eenvoudig en snel alle meldingen door naar de juiste diensten en is het ideale middel waarbij onze inwoners de stad kunnen verbeteren.” besluiten De Bock en De Gauquier van de Jongsocialisten.  

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background