3 aug 2007

Van der Maelen kandidaat SP.a-ondervoorzitter

SP.a-fractieleider Dirk Van der Maelen is kandidaat-ondervoorzitter voor de SP.a. Geraardsbergenaar Van der Maelen aanvaardde de vraag van huidig ondervoorzitster en kandidaat-voorzitter Caroline Gennez om haar running mate te zijn.

Van der Maelen aarzelde naar eigen zeggen niet om op de vraag van Gennez in te gaan. “Na de verkiezingen van 10 juni staat onze partij voor een hele uitdaging. We willen de uitgangspunten van onze partij herdenken en werk maken van een dynamische en open partijwerking”, stelt Van der Maelen in een mededeling.

Na de verkiezingsnederlaag van 10 juni kondigde voorzitter Johan Vande Lanotte zijn ontslag aan. Op 21 oktober kiezen de Vlaamse socialisten een nieuwe voorzitter. Het SP.a-partijbureau schoof zelf huidig ondervoorzitter Caroline Gennez naar voren als nieuwe voorzitter. Ondertussen meldde zich ook Erik De Bruyn van SP.a Rood al als kandidaat en denkt kamerlid Hans Bonte na over een gooi naar de voorzittersstoel.

Aangezien de SP.a-partijstatuten voorschrijven dat de voorzitter en ondervoorzitter van een ander geslacht moeten zijn, diende Gennez op zoek te gaan naar een mannelijke running mate. Die vond ze nu in kamerfractieleider Dirk Van der Maelen.

Na de desastreuze verkiezingsuitslag en de snelle beslissing van ontslagnemend voorzitter Johan Vande Lanotte om Gennez als opvolger naar voren te schuiven, morde een deel van de partij. Onder meer de interne splinterbeweging SP.a Rood, maar ook een aantal parlementsleden pleitten voor een terugkeer naar de basis. De partij moet volgens hen meer luisteren naar de basis en meer oog hebben voor basisdemocratie.

De tandem Gennez-Van der Maelen lijkt daar deels op in te spelen. In de mededeling wijzen ze erop dat ze beiden veel aandacht besteden aan de partijwerking in hun regio (Mechelen en Geraardsbergen). “Met al zijn ervaring en breed netwerk in het maatschappelijk middenveld is Dirk de gedroomde running mate”, stelt Gennez over Van der Maelen. “Wie een hart heeft voor SP.a kan nu niet achterwege blijven. We willen onze sympathisanten opnieuw motiveren door hun betrokkenheid te vergroten”, zegt deze laatste dan weer.

Gennez en Van der Maelen stomen de komende weken hun intentieverklaring klaar. Ze gaan naar eigen zeggen ook op zoek naar de nodige steun bij de leden en partijafdelingen.

 

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background