3 mei 2007

Uitwisselingsproject in St.-Catharinacollege

Het Sint-Catharinacollege heeft deze week een Europees uitwisselingsproject lopen, gesubsidieerd door de Europese Gemeenschap, met het Istituto Comprensivo di Brolo uit Sicilië.
Dit taalproject draagt de naam “Du Carnaval à Brolo au Krakelingen de Grammont, voyage à travers le folklore et la gastronomie”. Het project heeft een eigen website www.broger.tk
Het project houdt in dat 22 leerlingen uit het Sint-Catharinacollege een heel schooljaar samen werken met 22 leerlingen uit de Siciliaanse school rond plaatselijke folklore en gastronomie. Het opzet is het samen maken van een legenden- en receptenboek met plaatselijke verhalen en culinaire specialiteiten in de drie talen: Nederlands, Frans en Italiaans. Tevens komt er een elektronisch woordenboek waarin de woordenschat die met dit onderwerp te maken heeft, wordt opgenomen.

Hoogtepunten van het gezamenlijk werk zijn de uitwisselingsperioden van telkens twee weken. Tijdens de maand februari waren de leerlingen uit het college op bezoek bij een gastgezin in Sicilië. Ze volgden er les in de plaatselijke school, verzamelden er recepten en legenden die ze naar het Nederlands en Frans vertaalden. Ze maakten er de plaatselijke carnavalgekte mee en namen deel aan de carnavalstoet. De Italiaanse mama’s zorgden als tweede moeders voor onze leerlingen waardoor deze zich onmiddellijk thuis voelden. Vriendschappen voor het leven werden geboren.

Op 21 april was het tijd voor het tegenbezoek. De Siciliaanse leerlingen voelden voor het eerst aan hoe het voelt om in de rij te staan en te zwijgen als het belteken gaat, want dat kennen ze niet in hun school. Via een film van kine videoclub Geeraard en een uiteenzetting van mevrouw Frederika Schollaert, leerkracht aan onze school en één van de verantwoordelijken voor de regie van de stoet, maakten ze kennis met het Krakelingenfeest. Ze bezochten bakkerij Nevens en proefden de Geraardsbergse mattentaarten. Er stonden ook uitstappen naar het carnavalmuseum van Binche, naar het chocolademuseum van Brugge en naar het Europees parlement in Brussel op het programma. De leerlingen namen samen deel aan een interscholen unihockey-competitie en kregen een initiatieles Latijn-Amerikaanse dansen.

Vanavond vond in het College een afscheidsavond door met sfeerbeelden genomen tijdens de beide uitwisselingsperioden en een kwis over onder meer Europa en de kennis opgedaan tijdens de gezamenlijke verblijven in Sicilië en België.

Morgenavond om 18u30 wordt op de Markt van Geraardsbergen het kostuumpje dat de Siciliaanse delegatie meebracht geschonken aan Manneken Pis in aanwezigheid van de Broederschap.

Zaterdagochtend vertrekken de leerlingen terug naar Sicilië.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background