11 nov 2009

Subsidies gevraagd tegen bodemerosie

Jaarlijks gaan in de regio’s Dender en Vlaamse Ardennen meer dan 300.000 ton vruchtbare bodem verloren door bodemerosie. Het ontstane sediment veroorzaakt overstromingen, gladheid op de wegen, vervuiling in de waterlopen en vermindering van biodiversiteit. Oorzaak hiervan zijn de leembodems in combinatie met grote reliëfverschillen in het Denderbekken. De gevolgen voor landbouwers, burgers, weg- en waterbeheerders zijn aanzienlijk.

De stad Geraardsbergen heeft daarom een erosiebestrijdingsplan opgemaakt. Dat plan geeft een knelpuntanalyse aan en gaat over tot inventarisatie en afbakening ervan. Op het plan zijn ook de proriteiten weergegeven en worden ook ingrepen voorgesteld, zoals de aanleg van groenbuffers.

De voorgestelde ingrepen kosten echter geld. Gemeenteraadslid Alex Wijnant (CD&V) vreest dat dit op de landbouwers zal afgewenteld worden. Hij vraagt daarom aan de stad om de mogelijkheid tot subsidiëring of fiscale tegemoetkomingen te onderzoeken.

Volgens de stad moet er eerst nog een erosiecoördinator worden aangesteld, wat ten vroegste volgend jaar zal gebeuren.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background