14 nov 2010

Stadscentrum van Geraardsbergen ondergelopen


Nadat zaterdag heel wat deelgemeenten onder water liepen is nu het stadscentrum van Geraardsbergen aan de beurt.

De hele omgeving van Den Bleek en Sasweg, een deel tussen de Grotestraat en Kattestraat, de Begijnhofkaai, Karmelietenstraat, Kattestraat en Zakkaai staan onder water door problemen met de rioleringen. Ook in de Neermeersen, de Rood Kruisstraat, de Polderstraat en Meersstraat hebben te kampen met water. Beide Denderbruggen werden sinds zaterdagavond omhoog gehaald en er wordt gevreesd dat het water nog zal stijgen. Het kruispunt Grotestraat/Kattestraat is afgesloten, er is een omleiding voorzien via de Wegvoeringsstraat. In het centrum van de stad werden zondagmorgen 50 woningen verplicht ontruimd omdat de Dender 42 centimeter boven haar alarmpeil staat.


achterkant Karmelietenstraat in Geraardsbergen

In de deelgemeenten is de toestand op verschillende plaatsen zeer ernstig. Momenteel stijgt het water daar niet, maar op veel plaatsen blijft het hoog staan.

De politiediensten evacueren mensen waar nodig. De stad Geraardsbergen heeft alles in gereedheid gebracht om deze mensen op te vangen. Voorlopig konden alle gedupeerden opgevangen door vrienden en familie.

Sinds zaterdag werden Geraardsbergen en Lierde opgenomen in het provinciaal rampenplan. Daardoor worden er ook militairen ingeschakeld om de hulpdiensten bij te staan.

Zaterdagavond werden verschillende mensen geƫvacueerd in de Jan De Coomanstraat en Beekstraat in Zandbergen. Daar stond het water in sommige woningen tot 15 cm hoog. Allen konden ze terecht bij familie. Toch heeft de stad Geraardsbergen opvangplaatsen voorzien waar dit nodig zou zijn. De gewestwegen zijn intussen opnieuw vrij.

In Galmaarden is de rivier de Marke buiten haar oevers getreden. In Tollembeek en Galmaarden-centrum zijn een achttal straten afgesloten. In vele woningen zijn de kelders ondergelopen. Burgemeester Deneyer van Galmaarden pleit intussen voor meer wachtbekkens.


Overboelare

Volgens onze weerman wordt het zondagnamiddag droger waardoor het water hopelijk kan wegtrekken. Bekijk hier het regionaal weerbericht.


de stationsomgeving in Zandbergen

De politie vraagt aan de inwoners die geen wateroverlast hebben om niet naar de plaatsen te gaan die getroffen zijn, hulpdiensten worden soms gehinderd door kijklustigen.

Het is nog niet duidelijk of de scholen in het stadscentrum morgen open gaan. Een beslissing wordt zondagmiddag omstreeks 15 uur verwacht. Het treinverkeer ondervindt geen problemen van de wateroverlast.

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background