15 dec 2007

SP.a wil huisvuiltaks afschaffing

Nieuwe afspraken binnen de Vlaamse regering zorgen voor schuldverlichting voor de gemeenten, schrappen een aantal asociale forfaitaire belastingen, en moedigen energiezuinig wonen aan. “Van die mogelijkheden moet Geraardsbergen maximaal gebruik maken”, zegt Dirk Van der Maelen. SP.a wil in de eerste plaats werk maken van de afschaffing van de asociale huisvuiltaks.

“De financiële toekomstperspectieven voor alle gemeenten zijn absoluut niet gunstig. De inkomsten verminderen en de uitgaven worden steeds groter. We zijn tevreden dat de Vlaamse regering hier oog voor heeft”, stelt Van der Maelen. Vlaanderen stelt voor alle gemeenten samen in totaal 612 miljoen euro ter beschikking voor schuldafbouw. Voorts zal de compensatie voor de afgeschafte Eliaheffing in 2008 108 miljoen euro bedragen, in plaats van de eerder beloofde 83 miljoen. In 2009 en 2010 bedraagt de compensatie telkens 124,5 miljoen.

In ruil voor die schuldenafbouw, verwacht de Vlaamse regering dat de gemeente een aantal inspanningen levert. De schulden van de gemeenten mogen niet meer groeien, de gemeente mag in 2009 de belastingen niet verhogen en de forfaitaire huisvuilbelastingen, worden afgeschaft. Nieuwe forfaitaire gezinsbelastingen mogen niet worden ingevoerd.

SP.a Geraardsbergen wil dat de gemeente het lokaal pact met de Vlaamse overheid aangaat. En dat ze nu al begint met de voorbereidingen om de forfaitaire huisvuilbelasting in 2009 af te schaffen. Van der Maelen: “In Geraardsbergen betaalt iedereen evenveel huisvuilbelasting. Of je nu veel vervuilt, of je nu weinig vervuilt. En de belasting houdt ook geen rekening of je nu veel geld hebt, of je het wat moeilijker hebt. Daarom wordt ze beter afgeschaft.”

Het lokaal pact voorziet ook een aantal maatregelen die zorgen voor een verlaging van het energieverbruik in woningen, wat heel belangrijk is gezien de huidige energieprijzen. Het gemeentebestuur zal een vermindering kunnen toekennen op de onroerende voorheffing van 40% op passiefhuizen en 20% op energiezuinige woningen. Deze kosten worden eveneens door Vlaanderen gedragen.

Verder wordt vanaf 2009 de onroerende voorheffing op materieel stapsgewijs verminderd, met telkens 15 miljoen euro extra per jaar en oplopend tot 75 miljoen euro in 2013. De gemeenten zouden hier integraal voor worden gecompenseerd.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

Volgende bericht

Koude nachten


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background