13 jan 2012

Rozenstraat zorgt voor beroering

De afgelopen dagen was er beroering in Overboelare over de verkeersproblematiek in het dorp.

Het afsluiten van de Rozenstraat en problemen met doorgaand verkeer zouden voor overlast zorgen. Dat bevestigt ook Glenn Bogaert van N-VA Geraardsbergen: “Vooral de paaltjes in de Rozenstraat zorgden alweer voor de nodige beroering. Deze werden vorige week omver gereden wat het debat rond de wenselijkheid van de maatregel nieuw leven inblies”

Het stadsbestuur van Geraardsbergen heeft aan de mobiliteitsambtenaar de opdracht gegeven om het probleem in kaart te brengen en eventuele oplossingen voor te stellen. Maandag wordt het besproken in het schepencollege.

Het afsluiten van de Rozenstraat is het resultaat van een doordacht en langdurig proces tussen het stadsbestuur en de buurtbewoners. De inwoners van de Rozenstraat en de Fabrieksstraat kloegen al lang over het sluipverkeer in hun straat. Tijdens de wegenwerken aan de Groteweg en de Kloosterstraat in 2011 werd dit probleem nog groter. Vooral de automobilisten van de Majoor Van Lierdelaan en Gaverstraat negeerden het ‘uitzonderlijk plaatselijk verkeer’-regime en gebruikten de Rozenstraat en de Fabrieksstraat om vlugger de Groteweg en het stadscentrum te bereiken. Om ieders mening hierover te kennen werd onder de inwoners van de Rozenstraat en Fabrieksstraat in 2011 een enquête georganiseerd. De inwoners konden zich uitspreken als voor- of tegenstander van het afsluiten van de Rozenstraat ter hoogte van kruispunt met de Pol Antheunisstraat. Hieruit bleek dat 94% van de bewoners voorstander was, bijna unaniem dus. Het voorstel om de Rozenstraat af te sluiten werd goedgekeurd door het schepencollege op 22 augustus 2011 voor een proefperiode van 6 maanden (vanaf 1 september 2011 tot eind februari 2012). Daarna wordt de toestand opnieuw geëvalueerd en eventueel bestendigd door de gemeenteraad.

De huidige klachten komen vooral van de inwoners van de omliggende straten in Overboelare. Wanneer deze naar het stadscentrum willen rijden moeten ze een omweg maken en twee schoolomgevingen passeren. Een oplossing zou kunnen zijn om opnieuw tweerichtingsverkeer in te voeren in de Burgstraat. Dit zou al het verkeer in Overboelare naar de Groteweg kanaliseren zonder de Kloosterstraat te belasten. Mogelijks kan het invoeren van éénrichtingsverkeer rond de kerk van Overboelare ook een oplossing bieden voor een betere doorstroming van het verkeer in de dorpskern.

Het schepencollege zal de voorstellen evalueren en eventueel verdere maatregelen nemen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background