12 okt 2007

Risico’s op verzakkingen

In de Vlaamse Ardennen, waaronder Brakel, lopen honderden eigenaars een groot risico dat hun huis verzakt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven. Vreemd is dat in de gebieden met een hoog risico op grondverschuivingen ook nog tientallen bouwgronden te vinden zijn.

Ondanks sommige gemeenten afraden om te bouwen in een risicogebied geven ze toch nog vaak een bouwvergunning. De K.U. Leuven pleit ervoor dat de hogere overheid tussenbeide komt.

“De overheid zou daar moeten optreden en duidelijke richtlijnen uitvaardigen. Nu is er alvast een eerste stap gezet. Mensen zijn nu meer dan ooit ge├»nformeerd en kunnen dus terugkrabbelen. Mensen die toch willen bouwen, kunnen mogelijk andere mensen in problemen brengen door te bouwen in een gebied dat gevoelig is aan grondverschuivingen, ” zegt Poesen.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) denkt eraan voor gebieden met een hoog risico op grondverschuivingen een gelijkaardige oefening te maken zoals gebeurde met de watertoets voor de zogenaamde watergevoelige gebieden. Hij wil daarover vandaag nog tijdens de vergadering van de Vlaamse regering afspraken maken met zijn collega van Leefmilieu, Hilde Crevits.

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background