16 feb 2020

Reuzenjaar 2020 feestelijk geopend met onthulling

De opening van het reuzenjaar 2020 stond zaterdag in het teken van 505 jaar Processie van Plaisance. Inmiddels bijna 5 jaar erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Ter ere van deze plezante ommegang werd de tocht van het klooster te Sint-Martens-Lierde naar de Markt van Geraardsbergen te voet afgelegd.
Net zoals de Kartuizers indertijd brachten de reuzendragers (zakkendragers) in hun traditionele klederdracht bij wijze van toelatingsproef een relikwie mee, in de vorm van een zware houten kist met daarin een mysterieus waardevol object.

Het voorwerp dat in het stadhuis werd onthuld is een gloednieuw ‘historisch correct’ houten hoofd voor reus Goliath. Het 12kg zwaar hoofd werd gemaakt op basis van het origineel. Het zal voor het eerst te bewonderen zijn tijdens de Krakelingenstoet.

Geraardsbergse Reuzengilde zet reuzenjaar 2020 in met grootse onthulling, nieuw historisch correct houten hoofd voor Goliath.

Geplaatst door Streekradio MIG op Zaterdag 15 februari 2020
vlnr: het origineel hoofd van 1577, het nieuwe hoofd, de replica van 2011

Twee reuzendragers werden voor de gelegenheid opgenomen in de Broederschap van Manneken Pis.

Steven De Lange en Samuel Goossens

Ex-reuzendrager en brandweerman Dirk Eggermont vervaardigde de nieuwe helm. Hij mocht de oorkonde van de Gilde ontvangen voor speciaal bewezen diensten ‘hors categorie’

Marleen Mertens en Lien Van Schoors (St.-Catharinacollege) namen kapsel en snor onder handen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background