3 mei 2007

Resultaten enquête station

Tijdens de maand april hebben Volksvertegenwoordiger Guido De Padt en Senator Luc Willems de bevolking geraadpleegd naar hun tevredenheid over hun station en over de nieuwe dienstregelingen die de NMBS enkele maanden geleden doorvoerden. Uit de resultaten van de studie ‘Op het goede spoor’ blijken de Geraardsbergenaars alles behalve tevreden te zijn over hun stations.

In het totaal kreeg men voor deze studie 174 antwoorden van mensen die dagelijks vanuit het station Geraardsbergen pendelen. De meerderheid van deze pendelaars zijn alles behalve tevreden over de nieuwe dienstregeling. Velen vinden dat er nog steeds te weinig treinen zijn die vanuit Geraardsbergen vertrekken, dat er teveel vertragingen zijn en dat de treinen extreem lang in bepaalde stations blijven staan. Sinds de nieuwe dienstregeling moeten de pendelaars richting Gent maar liefst 15 minuten in het station Zottegem wachten, terwijl die richting Brussel ongeveer 10 minuten in het station Denderleeuw wachten. Een deel van de pendelaars richting Brussel weet deze wachttijden te omzeilen door over te stappen op een andere trein, maar gezien deze tijdens de spits vaak overvol zitten, is het comfort ver zoek.

“Dit is een zeer spijtige zaak, vooral wanneer men eraan denkt dat voor de nieuwe dienstregelingen de lijn naar Brussel via Denderleeuw zeer snel was”, aldus Guido De Padt. “Ook voor de pendelaars richting Gent is dit een zware opdoffer; vooral omdat hun treinrit hierdoor veel langer duurt dan mochten zij met de auto gaan. Wat het gebruik van het openbaar vervoer zeker niet stimuleert.”

Ook de infrastructuur rondom het Geraardsbergs station zou volgens de pendelaars verbeterd mogen worden. De parking, gelegen aan de achterkant van het station, is te klein en is volgens velen ook onveilig en slecht onderhouden. Een gelijkaardig probleem van veiligheid vindt men ook terug bij de fietsenstallingen voor- en achteraan het station. Diefstal en vandalisme zijn er dagelijkse kost, wat zeker een rem is voor het gebruik van dit vervoersmiddel.

Daarnaast vinden heel wat pendelaars dat het station van Geraardsbergen dringend aan vernieuwing toe is. “Het is duidelijk dat de Geraardsbergenaars niet tevreden zijn over hun station. Ik hoop dat deze studie de betrokken instanties zal aanzetten tot het versnellen van de broodnodige modernisering van het station Geraardsbergen en tot het aanpassen van de dienstregelingen” zegt Volksvertegenwoordiger De Padt. “Ikzelf zal alleszins verder op deze nagel blijven kloppen.”

Naast het station Geraardsbergen, werden ook enquêtes uitgedeeld in Viane-Moerbeke (86 antwoorden), Schendelbeke (15 antwoorden), Idegem (24 antwoorden) en Zandbergen (31 antwoorden). Uit de resultaten van deze stations blijken de pendelaars ook hier niet tevreden over de nieuwe dienstregeling.
De meeste klachten hierover, afkomstig uit de kleinere stations, hebben betrekking op de vele vertragingen, de slechte aansluitingen met de andere treinen, het tekort aan treinen en het feit dat de meeste treinen overvol zijn. Kijkt men naar de manier waarop zij zich naar het station begeven, dan valt onmiddellijk op dat de meeste pendelaars in de kleine stations te voet naar het station gaan, behalve in Viane-Moerbeke, waar velen met de wagen komen.

Betreffende het station zelf, vindt de meerderheid van de pendelaars uit de verschillende kleine stations dat hun perrons vuil of moeilijk begaanbaar zijn en dus dringend aan een vernieuwing toe zijn. Nummer één betreffende deze klachten is duidelijk het station Zandbergen, waar de sporen dermate slecht zijn dat enkele vrouwelijke pendelaars er hun schoenen op breken. “Het station Zandbergen is reeds jaren een probleemgeval. Het verlaten bouwvallige station en de slechte sporen zijn niet meer van deze tijd. Reeds lang probeer ik het stationssite te laten vernieuwen en de vele reacties vanuit Zandbergen zijn een extra steun om ook de komende jaren deze strijd verder te zetten.” zegt Volksvertegenwoordiger Guido De Padt.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background