4 sep 2003

Restauratie Abtenhuis

‘De restauratiewerken aan gevels en vensterramen van het abtenhuis van de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen vatten eerstdaags aan’, aldus een opgeluchte schepen van openbare werken en patrimonium Freddy De Chou.

De restauratie omvat het volledig herstellen van de gevels, het vernieuwen van de ramen van het gebouw en het verwijderen van de gevaarlijk overhellende – en later onoordeelkundig toegevoegde – erker.

De werken worden uitgevoerd door de aannemer Bruxelman uit Gent en zullen een klein jaar in beslag nemen.

De kostprijs bedraagt 850.000 euro, maar dat bedrag is voor 60% betoelaagd door het Vlaamse gewest en voor 20% door de provincie. De stad past de overige 20% of circa 170.000 euro bij.

‘ Het resultaat zal prachtig zijn’, verzekert schepen De Chou. ‘ Het gebouw krijgt immers het uitzicht terug van het majestueuze prelaatkwartier van het derde kwart van de 18de eeuw, de bloeiperiode van de abdij, wanneer het gebouw het laatst grondig werd herbouwd’.

Het abtenhuis is samen met het poortgebouw en het koetshuis een restant van de grootse Benedicteinerabdij, die in de middeleeuwen tot ver over de landsgrenzen roem en faam schonk aan Geraardsbergen. De drie voornoemde gebouwen zullen dan allen hersteld zijn. Ze hebben thans een culturele bestemming. Zo functioneert het abtenhuis als museum met o.a. een verzameling Geraardsbergse zwarte kant, een sigarenmuseum met pijpenkabinet en een lucifersmuseum. Tevens is er een restaurant gevestigd.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

Volgende bericht

Wagen gestolen op markt


Vorige bericht

Fuete verdwenen


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background