17 jun 2016

Restanten van middeleeuwse watermolen gevonden

Bij de werken aan de nieuwe stuwsluis in Geraardsbergen zijn archeologische vondsten gedaan.

Archeologen hebben in Geraardsbergen de restanten van een molen geven. Die dateert uit 1194. De restanten werden gevonden op het eilandje tussen de huidige stuwen en de Molenstraat in het stadscentrum. Het is één van de drie molens die dateert uit de tijd van de Graaf van Vlaanderen. De molen zal worden verwijderd alvorens de nieuwe stuw wordt gebouwd. Die werken starten volgende week.

Ondanks er niet dieper wordt gegraven dan de diepte die nodig is voor de nieuwe sluis, verwachten de archeologen ook op een de restanten van een vestigingstoren uit de 13de eeuw te stoten. Het onderzoek naar deze zogenaamde ‘Pijntoren’ is voorzien na de zomer.

Nog voor dit onderzoek wordt de bouwkuip geplaatst die dient voor de realisatie van de nieuwe stuwconstructie. Hiervoor moeten lange metalen damplanken de grond in getrild worden. Dit belangrijk werk zal beginnen in de week van 20 juni of kort erna en zal 2 tot 3 weken duren. Na het plaatsen van de bouwkuip wordt aangevangen met de bouwwerken voor de nieuwe stuw zelf. Deze zullen minimaal 6 maanden in beslag nemen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background