11 feb 2011

“Woningen onteigenen heeft geen zin”

De dender wordt met 1 meter verdiept, nadat de nieuwe stuw wordt aangelegd. Dat heeft minister Hilde Crevits, bevoegd voor mobiliteit en openbare werken, gezegd op een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght (Open VLD).

De bestaande stuwen in Geraardsbergen en Idegem dateren uit 1863. In 2012 wordt deze in Geraardsbergen vervangen. Idegem is in 2016 aan de beurt. De nieuwe sluis zal 1 meter dieper worden gebouwd dan de bestaande. Na de realisatie wordt ook de Dender opwaarts 1 meter verdiept.

Wat er met de bestaande dwarsdijk aan het vliegveld in Overboelare moet gebeuren staat nog niet vast. De Raad van State vernietigde de stedenbouwkundige vergunning waardoor de dijk eigenlijk zou moeten afgebroken worden. De kans bestaat dat een nieuw bouwdossier wordt ingediend.

De 50-tal woningen op de rechteroever van de Dender in Overboelare worden op advies van Waterwegen en Zeekanaal niet onteigend. Het kabinet van minister Crevits onderzoekt nu of de dwarsdijken langs het zweef-vliegveld in Overboelare verhoogd kunnen worden. Ook de optie om een dijk aan te leggen achter de woningen, ten oosten en parallel met de Majoor van Lierdelaan, wordt onderzocht.

Intussen besliste de gemeenteraad van Geraardsbergen dat inwoners die in watergevoelige gebieden wonen een subsidie van 250 euro krijgen als ze waterwerende preventiewerkzaamheden aan hun huis uitvoeren. Dat kunnen pompen, muurtjes of waterwerende schotten zijn.

 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background