15 jun 2008

Protestwandeling in steengroeve

Ondanks het gure weer waren er zondagmiddag toch een honderdtal mensen op de protestwandeling in de steengroeven van Lessen. De wandeling gebeurde naar aanleiding van een mega-indoor-skipiste die er binnenkort gebouwd wordt.


gids Johan Van Der Heyden in actie

De wandeling startte bij de verlaten steengroeve Mouplon die in de jaren 1950 tot 1956 opgevuld werd met grond van plaatsen waar er andere groeven geexploiteerd werden. Deze groeve is nu een natuurgebied met extreem natte en extreem droge plaatsen die bovendien nog kalkrijk of zuur zijn en dus een zeer gevarieerde en zeldzame flora herbergen. “Het is een plaats die meer dan het beschermen waard is.” aldus één van de gidsen van dienst Willem Boonen.


de groeve Cosyns

Later op de namiddag werd ook de werking van de groeven CUP, Gralex en Cosyns onder de loep genomen. In de nabije toekomst komt er een overdekt skipisteproject op de rotswanden.


een groep bosorchissen

“Een enorm energieverspillend en energievretend project” aldus Boonen. “En dat in deze tijd waarbij de overheid tracht mensen te overtuigen energie te sparen. Anderzijds heeft de mens de natuur hier gedurende 200 jaar leeggemolken. In de aarde zijn wonden van wel 120 m diep gemaakt. De natuur heeft deze wonden geheeld met een zeer mooie flora, maar ipv iets terug te doen voor de natuur zal de mens van deze wonden nu zweren maken. Verschillende groeven zal men ontdoen van zijn natuurpracht en er parking van maken, horecazaken vestigen, zwembaden maken en tenslotte helemaal overkoepelen om skipistes te installeren. Onder het mom van werkgelegenheid voor de Lessenaars tracht men het volk aan zijn kant te krijgen maar of hier veel Lessenaars zullen werken wordt sterk betwijfeld. De wandelaars vroegen zich dan ook af of heel deze kostelijke bedoening kans heeft op slagen.”

 
Tags

Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background