12 jan 2016

Processie van Plaisance erkend als cultureel erfgoed

De Processie van Plaisance heeft de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed.

De Processie van Plaisance heeft de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed van Vlaanderen binnen gehaald, dat besliste minister van Cultuur Sven Gatz. Deze ommegang ter ere van de Sint-Bartholomeus, de patroonheilige van de stad, wordt elke zomer sinds 1515 door heel wat verenigingen in Geraardsbergen gevierd.

Iedereen verzamelt op de zondag van of na 24 augustus op de Markt om er te vieren. De grootste groep deelnemers zijn de leden van de vele verenigingen uit de buurt. De Processie van Plaisance is in de eerste plaats hun feest. Vroeger waren dat vooral gilden, vandaag zijn dat zowel cultuur- als sportverenigingen. Daarnaast zijn er ook groepen die instaan voor het religieuze aspect van de processie. Plaisance is immers ook het feest van de Heilige Bartholomeus, de patroonheilige van de stad. De processie wordt breed gedragen door de mensen van Geraardsbergen en omstreken. Dat draagvlak blijkt duidelijk uit de meer dan duizend deelnemers en een veelvoud daarvan aan publiek. 

De ‘Inventaris Immaterieel Erfgoed’ is onderdeel van het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be Een ontmoetingsplaats voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen waar organisaties en personen zich bekend maken. Het platform is een inspiratiebron, kennisbank en contactforum voor al wie immaterieel cultureel erfgoed een toekomst wil bieden. Het immaterieel erfgoed wordt zo in kaart gebracht, verspreid en doorgegeven, “borgen” genoemd in de sector. Op die manierstellen we ons erfgoed veilig voor de toekomst en maken we het bekend bij het brede publiek. 

Ook schepen van Cultuur Kristin Vangeyte is zeer opgetogen met deze erkenning: “De Processie van Plaisance is een bijzondere ommegang en zit in de genen van de Geraardsbergenaars!” 

 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background