29 aug 2010

Processie trok door stadscentrum

Zondag trok de jaarlijkse processie van Plaisance door het stadscentrum van Geraardsbergen. Meer dan 1000 deelnemers stapten mee op in de Geraardsbergse processie.

In 1515 werden de relikwieën van de heilige Bartholomeus overgebracht van St. Martens Lierde naar Geraardsbergen en sederdien gaat jaarlijks een ommegang door op de feestdag van de Heilige Bartholomeus, 24 augustus, ofwel de zondag nadien (als de feestdag niet op een zondag valt). Deze ommegang gaat nu al bijna 500 jaar door en elk jaar worden de relikwieën van de St.-Bartholomeuskerk door het Geraardsbergse stadscentrum gedragen.

De Geraardsbergse reuzen gingen de stoet vooraf die stipt om 10 uur de Markt verliet en zo via de Brug- en Grotestraat zijn weg verder zette. Nieuw was dat dit jaar ook de Warandestraat terug aangedaan werd. De bewoners hadden vorig jaar hun ongenoegen geuit door een petitie in te dienen, waar meer dan 200 bewoners op tekenden, bij het stadsbetuur.

De Koninklijke fanfare uit Ophasselt trok de deelnemende verenigingen op gang. De verenigingen van Oudstrijders, de brandweermannen waren allen fier om in de stoet op te stappen. Opmerkelijk waren de drie Geraardsbergse dansgroepen in de stoet met heel veel jonge deelnemers, ook de verschillende fietsclubs waren present, de Hondenschool, de biljartclub ” Ons Huis”, maar de grootste groep waren duidelijk wandelaars van “de padstappers” uit de stad van de Muur. Voetballers waren er minder aanwezig maar de deelnemers van “Jong Geraardsbergen” mochten gezien worden. Ook een delegatie van de koninklijke basketballclub” Wezen-vrienden”, lopers van ACG Geraardsbergen, alsook sterke kerels van de judocub waren present. Ook de verschillende manneken-Pissen van de verenigingen werden fier meegedragen.

 

De leden van de Koninklijke Rederijkerskamer” Sint-Pieters Vreugd en Deugd en de fanfare Sint-Cecilia uit Geraardsbergen gingen het de relikschrijn vooraf. Het belangrijkste moment is wanneer alle verenigingen terugkeren en het schrijn van de heilige Sint-Bartel op de Markt aankomt. Dit emotionele moment willen echte Geraardsbergenaars niet missen en de wiegende stap van de schrijndragers is opmerkelijk, dansend op de aangepaste muziek brengen ze terug de relikwieën de kerk binnen. Voor vele Geraardsbergenaars is de processie van Plaisance als het “Ros Beiaard” in Dendermonde maar voor de processie van Plaisance is het maar een jaartje wachten.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background