14 nov 2005

Parlementaire vraag n.a.v. NMBS-dienstregelingen

Nadat eind vorige maand het treinpersoneel van Geraardsbergen staakte en ook de burgemeester van Galmaarden z’n ongenoegen uitte over de nieuwe NMBS-dienstregelingen (die begin december in voege gaan), reageert nu ook de burgemeester van Geraardsbergen. Door het tijdslimiet van dit probleem polste de burgemeester noodgedwongen in de kamer.

Langs de eene kant verliest het depot van Geraardsbergen een dienst (dienst naar Leuven), in het voordeel van Ath; langs de andere kant is de verbinding Geraardsbergen-Edingen-Brussel-Leuven aanzienlijk verslechtert voor de reizigers van lijn 123. Door de splitsing in Edingen, vanaf 11 of 12 december, zal het gedeelte richting Geraardsbergen niet meer als eerste, maar als laatste vertrekken. Een reisduur dat 5 minuten zal bijtikken, in totaal 10 minuten per dag en voor sommigen zo maar even 50 minuten per week. Ook schoolgaande jeugd zal hierdoor slechts 4 minuten tijd hebben om zich van het station naar de school te begeven.

Ook de schooldirecties reageerden reeds. Heel wat scholen hebben immers hun beginuur afgestemd op de aankomst van de treinen.

Staatssecretaris Bruno Tuybens bevestigt deze zaken en meld dat er ook in Ath een prestatie minder wordt opgesteld, waardoor het niet enkel Geraardsbergen is die nadelen ondervind. De aanpassingen van de dienstregelingen zouden in functie van het versterken van ploegen en de versterkingen in onder meer risicotreinen inhouden. Deze maatregelen zijn tijdelijk en voor maar één jaar geldig. De staatssecretaris wil er verder aan toevoegen dat de kortste reisweg voor reizigers naar Geraardsbergen de verbinding via Denderleeuw is. De gerenoveerde treinen die vanaf begin december worden ingezet zullen tevens aangepast worden zodat deuren sneller gesloten kunnen worden.

Verder zou technisch voor een minst slechte oplossing zijn gekozen en zal er aan de NMBS worden gevraagd om alsnog te onderzoeken of er nog meer verbeteringen kunnen worden gevonden.

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background