22 apr 2016

Pand wordt afgebroken na instortingsgevaar

Na de afbraak van een monument kan de sloop van een oud pand beginnen.

Volgende week wordt in het stadscentrum van Geraardsbergen een pand afgebroken, dat sinds vorige week op instorten staat. De gevel van een voormalige bakkerij, op de hoek van de Denderstraat en Vredestraat, staat er sinds vorige week op instorten. De stad moest de straat in allerijl afsluiten.

Op de muur stond de ‘Kruiswegstatie Prieels’, een beschermd monument uit de 17e eeuw, dat niet afgebroken mocht worden. Arbeiders hebben het nu zorgvuldig gedemonteerd, zodat de woning volgende week kan afgebroken worden. Of het monument opnieuw op dezelfde plaats komt, moet nog beslist worden met de eigenaar van het gebouw. 

In 2008 uitte geschiedkundige Jacques De Ro zijn ongerustheid over het monument toen het met afbraak bedreigd werd. “De natuurstenen statie is zwartgeblakerd en sterk gecorrodeerd en biedt een afzichtelijke en verwaarloosde indruk. Toch kan het een aantrekkelijk historisch rustpunt betekenen op weg naar de voormalige Sint-Adriaansabdij. Vermoedelijk verwijst de statie naar Joannes Prieels die schepen was in 1627,1631 en 1632.”

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background