4 jan 2008

Overlast overstromingen bijna verleden tijd

De Dender ontspringt in het Waalse Aat en vindt Geraardsbergen als eerste stad op zijn weg door Vlaams grondgebied. De Dender is een typische regenrivier waarbij het niveau onnatuurlijk hoog gehouden wordt, zodat verkeer op de waterweg mogelijk wordt. Dit resulteert echter bij hevig regenweer in overstromingen.

Eén van de projecten, die door het Vlaamse Gewest en de stad Geraardsbergen werd ingediend voor het ontvangen van Europese subsidies in het kader van WAVE, is een project ter voorkoming van overlast door overstromingen van de Molenbeek-Ophasseltbeek. Ondertussen werd deze aanvraag goedgekeurd en werden de nodige kredieten voorzien. Burgemeester Freddy De Chou is verheugd en zegt hierover: “Dit betekent dat Europees geld zal aangewend worden om een groot bufferbekken te bouwen, extra dijken op te werpen en enkele kleinere overstromingsgebieden kunstmatig aan te leggen. De overlast door overstroming voor de inwoners in de bedreigde gebieden in Ophasselt, Zandbergen en Vloerzegem behoren weldra tot het verleden.”

Dit jaar werden reeds hoogtechnologische waarschuwingssystemen ter plekke geïnstalleerd. Tevens kwam er een website online (www.overstromingsvoorspeller.be) die al de metingen van de voormelde systemen verwerkt.

Burgemeester De Chou verduidelijkt verder de nood van het project: “Met de klimaatsverandering, waarbij de modellen aangeven dat extreme regen juist meer zal voorkomen, is het essentieel om nu te reageren. Recent konden we de bewoners van de risicogebieden op basis van de gegevens van het waarschuwingssysteem voor mogelijk overstromingsgevaar informeren. Bovendien willen we de inwoners die tot het risicogebied voor overstromingen behoren bij elke stap van het project betrekken door middel van informatiedagen en brochures. In 2008 zullen de eerste informatiedagen plaatsvinden en het project moet voltooid zijn tegen 2012.”

Het totale project krijgt meer dan 2 miljoen euro. Het overige geld zal bijgepast worden door de andere partners: het Vlaamse Gewest, eventueel de provincie en de stad.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background