2 jan 2014

Oppositie erg actief op G’bergse gemeenteraad

De gemeenteraad van Geraardsbergen heeft maandag de meerjarenplanning goedgekeurd.

Wat die plannen precies inhouden, kon je eerder al horen bij MIG (104.9 fm) en lezen op radiomig.be.

De gemeenteraad duurde tot half 2 ‘s nachts. Dat had te maken met heel wat vragen die de oppositiepartijen Sp.a, N-VA en Vlaams Belang hadden.

Sp.a had vooral heel wat kritiek op het budget voor het OCMW. Dat daalt naar 5 miljoen euro. Bovenop krijgt het OCMW er enkele taken bij, die voordien bij de stad zaten. “Allen samen moet het OCMW voor zo’n 120.000 euro extra aan subsidies uitbetalen”, zegt voormalig OCMW-voorzitter Emma Van der Maelen. Volgens David Larmuseau (CD&V), die sinds begin 2012 die taak op zich neemt, wordt er niet geraakt aan de dienstverlening en is de besparing realiseerbaar door een betere samenwerking met de stad. “16 medewerkers verlieten het OCMW, wat een besparing van 700.000 euro oplevert. Sowieso komt er per kwartaal een evaluatie van budget en doelstellingen”, aldus Larmuseau.Voor N-VA is het de eerste legislatuur in Geraardsbergen. Volgens Johan Piron, sinds kort de nieuwe voorman van de partij, is er te weinig rekening gehouden met de gevolgen van verandering door externe factoren. De partij is niet enthousiast, maar vindt het ook geen mislukking, zoals Sp.a het beleidsplan afschilderde. N-VA mist wel een duidelijke visie in het plan over het vreemdelingenbeleid, Nederlandstalig beleid en mindervalidenbeleid. Toch is de partij tevreden dat er bestaande problemen zijn opgenomen in het plan, gebaseerd op uitgebreide cijfers en participatie.

Vlaams Belang is zeer tevreden dat veiligheid, een punt dat de partij al jaren aan de kaak stelt, het speerpunt is van de nieuwe coalitie. “Het lijkt dat het alle hens aan dek is, een gevolg van laksheid en struisvogelpolitiek”, liet Stéphan Bourlau optekenen. Of de beloofde vernieuwing van het Abdijpark en het Abtenhuis – dat al 13 jaar niet meer wordt gebruikt – er effectief zal komen, heeft Vlaams Belang sterkte twijfels over. “Er zijn al teveel studiebureaus geweest die plannen maakten, telkens zonder resultaat. Ook over het tewerkstellingsplan Concordia 2020 heb ik sterk mijn twijfels. Zo lang de N42 en het tracé Ninove/Aalst niet worden aangepakt, zal er weinig nieuwe tewerkstelling komen”, zegt Bourlau.

Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) nam, met een toelichting van 18 bladzijden, de meeste tijd in beslag. Minuscuul legde hij de aanwezigen uit wat de plannen voor de komende 6 jaar precies inhouden. Hij spaarde daarbij Sp.a niet, die de afgelopen maanden geregeld in de aanval ging tegen het beleid van Open Vld en CD&V. In hun repliek verweet Sp.a monddood gemaakt te zijn in de gemeenteraad. N-VA vindt de gemeenteraad een bezegeling van beslissingen die in het schepencollege gemaakt worden. Het beloven met andere woorden nog 6 boeiende jaren te worden in de Geraardsbergse gemeenteraad.

 


Meer streeknieuws
uit Ninove hoor je ook elke dag op radio MIG in Ninove via fm 106.2. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background