14 jan 2019

Openluchtzwembad in Geraardsbergen sluit definitief de deuren

Het oudste verwarmde openluchtzwembad van België sluit definitief de deuren.

Het oudste verwarmde openluchtzwembad van België sluit definitief de deuren. Dat heeft onze MIG nieuwsredactie vernomen en werd maandagnamiddag beslist op het schepencollege van Geraardsbergen. Er komt in de plaats een groen stadspark, waar een openluchtsporthal voor jong en oud, winter en zomer toegankelijk tot de mogelijkheden behoort. Den Bleek is gelegen langs de Guilleminlaan in Geraardsbergen. Tijdens topdagen kwamen er dagelijks bijna 1.400 bezoekers langs.

2 miljoen voor vernieuwing

Het openluchtzwembad Den Bleek in Geraardsbergen vierde twee jaar geleden nog haar 130ste verjaardag. De sluiting is het gevolg van de elektrische installatie die afgekeurd werd na een controle. Die installatie en bijhorende renovatie hangt al enkele jaren als een zwaard van Damocles boven de uitbater van het zwembad. Dat is het stadsbestuur van Geraardsbergen. De kost voor de vernieuwing van de installatie is te duur. “De kostprijs voor deze vernieuwing zou oplopen tot 2 miljoen euro, met mogelijkheid tot subsidie van maximum 500.000 euro”, zegt bevoegde schepen van sport Veronique Fontaine. De hele investering zou dus jaarlijks een meerkost van 150.000 euro betekenen.” De voorbije jaren kwam het zwembad ook al meermaals in het vizier door de hoge uitbatingskosten.

Zo was er, ondanks een topzomer in 2018, toch nog een verlies van 150.000 euro. “Om het zwembad open te houden zou het een jaarlijkse kost zijn van minstens 300.000 euro per jaar”, aldus Fontaine. 

Nu de sluiting van Den Bleek definitief is, moeten zonnekloppers en zwemmers uitwijken naar het zwembad in het provinciaal domein De Gavers en de naastgelegen ligweide.

Wat komt er in de plaats?

Dit jaar komt er een studie om te bekijken wat er in de plaats van het zwembad komt. “Zo lijkt een speelpark met het nodige groen aan de rand van de stad een voor de hand liggende optie. Maar ook andere vormen van recreatie behoren tot de mogelijkheden. De nabijheid van de jachthaven, de centrale ligging nabij de stad en het reeds open karakter van de site biedt heel wat potentieel. De mini golf en de tennisterreinen zullen mee in de nieuwe visie betrokken worden om te bekijken hoe zij al dan niet kunnen geïntegreerd worden in de nieuwe bestemming”, aldus de schepen.

Onze MIG redactie was reeds deze voormiddag op de hoogte over de beslissing die het stadsbestuur van Geraardsbergen moest nemen over een mogelijke sluiting van het zwembad. Door een technisch falen kon een deel van onze bezoekers een conceptbericht reeds vroegtijdig zien en ging het in een mum van tijd viraal op sociale media. Uit respect voor de beslissing die nog officieel moest genomen worden, besliste onze redactie om dit bericht tot na de beslissing offline te halen.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background