23 aug 2018

Opening filmmuseum MAVF in Geraardsbergen

Het Museum en Archief van de Vlaamse Film heeft een definitief onderkomen gevonden in de voormalige priorij Hunnegem in Geraardsbergen.

Het Museum en Archief van de Vlaamse Film (MAVF) heeft een definitief onderkomen gevonden in de voormalige priorij Hunnegem in Geraardsbergen. Daar komt in een uniek kader de rijke geschiedenis van honderd jaar Vlaamse film opnieuw tot leven.  Initiatiefnemer David Larmuseau, curator Koenraad De Wolf, Jos Hoeyberghs (voorzitter van Het Vlaamse Filmarchief) en filmregisseur Robbe De Hert openden alvast de eerste vleugel.

Die belicht de ontstaansgeschiedenis van de film tot begin de jaren 1960, met grote aandacht voor de Vlaamse volksfilm. De opening van de tweede vleugel is gepland in 2019 en de derde vleugel komt er in 2020.

De aankleding van het MAVF gebeurt met airtex of naadloos geprint fotobehang en permanent worden de eerste Vlaamse stille films en oorlogsjournaals geprojecteerd.

Op een nog originele 16 mm montagetafel wordt de montage van een film gedemonstreerd.

Verder evoceren camera’s, projectoren, affiches, folders en toegangstickets de wereld van de cinema.

De kers op de taart is de nieuw ingerichte cinemazaal met originele klapstoelen. Daar worden de Vlaamse volksfilm geprojecteerd.

Het MAVF wil rond Pasen volgend jaar een kamer inrichten over de natuurfilms van Marc Sleen en de weerslag daarvan op zijn stripverhalen. Maar de kers op de taart moet de uitbouw van de tweede vleugel in 2019 en de derde vleugel in 2020 worden. Die zullen een beeld schetsen van de ontwikkelingen in de Vlaamse film gedurende de voorbije halve eeuw. Wegens de enorme omvang komen er, naast een vast gedeelte, jaarlijks wisselende thematentoonstellingen.

Tijdens het openingsweekend kan je het Museum en Archief van de Vlaamse Film bezoeken op vrijdag 24 augustus (19u-22u) en zaterdag 25 en zondag 26 augustus (telkens van 14u tot 18u) in de voormalige priorij Hunnegem in Geraardsbergen. Het museum is ook in de maand september elke zondag open van 14 uur tot 18 uur, en in het najaar elke eerste zondag van de maand van 14 uur tot 18 uur.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background