23 mei 2019

Op welke streekgenoten kan je zondag stemmen?

Wie zijn de streekgenoten waarop je kan stemmen?

Zondag trekken we met zijn allen naar de stembus voor drie verkiezingen in één dag tijd. Zo ben je verplicht te gaan stemmen voor zowel de Vlaamse, Federale als Europese verkiezingen. Drie vliegen dus in één klap.

Wist je trouwens dat je in onze streek niet kan stemmen voor de Bart De Wevers, Meyrem Almacis en Wouter Bekes van deze wereld? Per provincie worden immers andere kieslijsten opgemaakt, telkens mét politici woonachtig in die provincie. Best dus even vooraf uitzoeken voor wie je zondag wel kan stemmen, alvorens je in dat hele kleine stemhokje op zoek gaat naar politici die je nooit op je Oost-Vlaamse stembrief zal vinden.

Wij met MIG helpen je daarin graag, met een overzicht van alle politici die woonachtig zijn in Geraardsbergen, Lierde, Brakel, Zottegem, Herzele en Ninove. Voor de standpunten van elke partij verwijzen we je graag door naar de partijprogramma’s en de verschillende online stemtesten die diverse media hebben uitgewerkt.

Vlaamse verkiezingen

Bij de Vlaamse verkiezingen wordt bepaald wie de Vlaamse volksvertegenwoordigers worden. Zij stemmen in het Vlaamse parlement de wetten die gelden voor Vlaanderen. Na het vormen van een coalitie, wordt bepaald welke partij welke ministerposten krijgt. Het zijn de partijen zelf die een meerderheid vormen, die de ministers aanduiden.

Bij Open VLD trekt de Herzeelse Carina Van Cauter de lijst. Geraardsbergs schepen Kristin Vangeyte staat 24e en Herman De Croo is lijstduwer. Bij de opvolgers zijn ook Brakels schepen Marijn Devalck en Ninovieter Jan Arijs terug te vinden.

N-VA heeft schepen en toekomstig burgemeester van Zottegem Matthias Diependaele als lijsttrekker. Toon De Bock uit Herzele staat 25e. Bij de opvolgers staan Geraardsbergs gemeenteraadslid Ilse Roggeman en Niklas Arents uit Ninove.

Ninoofs Forza-stemmenkanon Guy d’Haeseleer trekt voor Vlaams Belang de lijst. Stadsgenoot Ilse Malfroot staat op de 6e plaats.

Bij CD&V waagt Geraardsbergs gemeenteraadslid Paul Pardon zijn kans op de 8e plaats. Ninoofs gemeenteraadslid Anja Beeckman staat op de 16e plaats. Bij de opvolgers staat schepen Katelijne Scheirlinckx uit Lierde.

Bij het linkse PVDA staat Geraardsbergenaar Nick Dobbelaere bij de opvolgers.

Ninoofs Groen-schepen Wouter Vande Winkel staat op plaats 9, net als Zottegems gemeenteraadslid Heidi Schuddinck op plaats 14.

Bij Sp.a staat Kurt De Loor uit Zottegem op de derde plaats. De Geraardsbergse Lore Vonck staat 10de op de lijst.

Federale verkiezingen

Tijdens de Federale verkiezingen worden in Vlaanderen en Wallonië de toekomstige volksvertegenwoordigers in de kamer gekozen. Vlaanderen en Wallonië gaan na de stembusgang op zoek naar een meerderheid om uiteindelijk de ministerposten te verdelen.

Open VLD heeft in Oost-Vlaanderen minister Alexander De Croo, uit Brakel, als lijsttrekker. Zijn kabinetsmedewerker en Zottegems gemeenteraadslid Lode Bruneel staat op de 9e plaats. Caroline De Padt uit Geraardsbergen staat op de voorlaatste plaats. Bij de opvolgers staat Ninoofs burgemeester Tania De Jonge.

Bij CD&V staat Geraardsbergs gemeenteraadslid Jef Van Der Mynsbrugge op de 8e plaats. Ninovieter Maaike De Bom staat 14e. Zottegems burgemeester Jenne De Potter is lijstduwer voor CD&V.

PVDA zet de Geraardsbergse Lydia Imbo op de 14e plaats. Bij Groen staat Ninovieter Jordy De Dobbeleer op de 4e plaats.  

Ninoofs schepen Katie Coppens vindt je op de 5e plaats bij Sp.a. Lieven Meert staat bij de opvolgers. Ninovieter Sanne Plancke staat 9e bij Vlaams Belang.

Europees

Enkel bij de Europese verkiezingen vind je in heel Vlaanderen dezelfde kandidaten op de kieslijst. Uit onze streek is Dirk Van der Maelen lijstduwer voor Sp.a. 
Vlaams Belanger Femke d’ Hondt staat op de 6e plaats. 

 

Het was een hele zoektocht voor onze redactie om alle streekgenoten te vinden tussen de vele lijsten. Denk je dat we iemand vergeten zijn? Stuur ons dan zeker een mailtje via info@radiomig.be

 


Meer streeknieuws
uit Ninove hoor je ook elke dag op radio MIG in Ninove via fm 106.2. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background