25 feb 2007

Ons klimaat op hol was succes

Op donderdag 22 februari organiseerde de Klimaatkoepel een de infoavond ‘Ons Klimaat Op Hol ?’ in Jeugdhuis De Spiraal. Meer dan 150 ge├»nteresseerden mensen daagden op en vulden de zaal tot de nok. Zij zagen drie voordrachten van specialisten ter zake die de opwarming van de aarde vanuit verschillende invalshoeken belichtten.

Professor Philippe Huybrechts (VUB) kwam met wetenschappelijk cijfermateriaal aantonen dat de klimaatopwarming een vaststaand feit is. Hij maakte duidelijk dat de reactie van de ijsmassa’s heel traag is maar dat ze, eens op gang, moeilijk omkeerbaar zal zijn en in extremis het zeeniveau tot 7 meter kan doen stijgen. En de professor had nog de ijskoude douche over de sociale onrechtvaardigheid in petto : de regio’s op aarde die het minst bijdragen aan de oorzaken van de opwarming zullen het zwaarst de gevolgen ondergaan.

Professor Reinhart Ceulemans (UA) brak een lans voor de bomen en de planten die ons ter hulp komen met hun fotosynthese. Zij gebruiken CO2 voor hun groei en meer CO2 in de lucht bevordert hun groei en dus de omzetting van CO2 in biomassa. Helaas krijgen zij stank voor dank want de menselijke activiteiten zorgen voor een sterke inkrimping en versnippering van de grote groene longen van de planeet. Weer een koude douche : een groot deel van het tropisch regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor landbouwgewassen die dienen als veevoeder. De inwoners (dieren en mensen) van het tropisch regenwoud worden verdreven of sterven uit.

Is de zaak dan reddeloos verloren? Een volmondig “Neen!” kwam van Wetenschappelijk Medewerker aan de KUL Dr. Peter Tom Jones die een pleidooi hield voor de ecologische economie die rekening houdt met de draagkracht van de aarde, milieu-impact van goederen en diensten en sociale rechtvaardigheid. Heel wat concrete voorstellen gaven een goed beeld van de richting waarin het kan uitgaan. Wij leerden over de “sense of urgency” en over de Best Beschikbare Technologie. Over een economie die het verbeteren van de levenskwaliteit tot doel heeft in plaats van een steeds maar hogere productie. Over hoe je meer bereikt met een verbod op wagens die meer dan 5liter per 100km verbruiken dan met een extra taks op benzine. Over hoe registratierechten bij de verkoop van een woning kunnen gebruikt worden om energiebesparende verbouwingen te financieren. Over een gelijke hoeveelheid vliegtuigkilometers die iedere persoon zou kunnen toebedeeld krijgen en die hij dan kan doorverkopen als hij ze niet nodig heeft. Over voeding, mobiliteit, fiscaliteit, arbeid, huisvesting, rechtvaardigheid

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background