20 aug 2005

NV-A wil drankautomaten uit scholen

Midden juni voerde de N-VA-afdeling Geraardsbergen een onderzoek uit naar het gebruik van frisdrankautomaten in de scholen van Geraardsbergen. Heel wat middelbare scholen bleken frisdrankautomaten te herbergen.

In een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt duidelijk het verband gelegd tussen het risico van overgewicht en de omgeving in scholen, waarbij vooral de aanwezigheid van frisdrank- en snackautomaten als een belangrijke factor wordt aangeduid. Een recente studie toont aan dat de hoge caloriewaarden en de snel absorbeerbare suikers in deze drankjes aanleiding geven tot een aanzienlijke gewichtstoename bij regelmatige frisdrankgebruiksters. Gesuikerde vloeibarevoeding, hoewel calorierijk, geeft een laag verzadigingsgevoel. Het drinken ervan wordt zeker niet gecompenseerd door een lagere energie-inname van vaste voedingsmiddelen. De consumptie van gesuikerde frisdranken zou integendeel zelfs honger opwekken en dus voedselinname doen toenemen.

Het is voor de leerlingen ook zeer verwarrend, hen in de les te leren wat gezonde voeding is, terwijl diezelfde school allerlei ongezond lekkers aanbiedt via frisdrank- en snoepautomaten. Daarom is NV-A voorstander om alle snoep- en frisdrankautomaten uit de school te bannen en deze vervangen door gezondere alternatieven zoals melkproducten en waterfonteintjes.

Met zo’n verbod op frisdrankautomaten staat NV-A trouwens niet alleen. Er is reeds een verbod in Canada en Frankrijk. Ook de Franstalige minister van Onderwijs, Marie Arena (PS), legt de Franstalige scholen in Brussel en Wallonië op om vanaf september 2005 de snoep- en frisdrankautomaten te weren. In het Vlaams Parlement bond Helga Stevens (N-VA) met haar dossier “Voorstellen ter preventie van overgewicht en obesitas” de kat de bel aan, doch Frank Vandenbroucke, Vlaams Minister van Werk, Onderwijs en Vorming wil het aan het gezond verstand van de scholen overlaten om de drankautomaten al dan niet te bannen.

De N-VA afdeling Geraardsbergen rekent nu op het gezond verstand van de scholen en schreef alle scholen in Geraardsbergen aan, met het verzoek het goede voorbeeld van hun Waalse en Brusselse collega’s te volgen en ten laatste tegen september 2005 de frisdrankautomaten uit hun scholen te verbannen of enkel gezonde drankjes aan te bieden.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background