16 feb 2016

Nieuwe kostuums voor Geraardsbergse reuzendragers

Na een druk en succesvol vorig seizoen hebben de Geraardsbergse reuzen (en hun dragers) genoten van een welverdiende rustperiode. Dit wil echter niet zeggen dat het bestuur van de gilde heeft stilgezeten.

 

Na een druk en succesvol vorig seizoen hebben de Geraardsbergse reuzen (en hun dragers) genoten van een welverdiende rustperiode. Dit wil echter niet zeggen dat het bestuur van de gilde heeft stilgezeten. Er werden al druk plannen gemaakt voor de activiteiten van het nieuwe seizoen. 
Na een geslaagde passage in de krakelingenstoet vorig jaar hebben de Geraardsbergse reuzen de eer gekregen om voortaan elk jaar de krakelingenstoet te openen. Dit was voor het bestuur de ideale gelegenheid om de plannen voor de aanschaf van een ‘historische verantwoord’ kostuum voor de reuzendragers door te voeren. Niet alleen zullen deze kostuums extra cachet geven aan onze eigen Krakelingenstoet en de Processie van Plaisance, ook zullen zij bij uitstappen, nog meer dan vroeger, het historische karakter van onze reuzen benadrukken.
Het was een hele opdracht voor het bestuur om het juiste kostuum uit te zoeken. Gezien de reuzendragers van oudsher zakkendragers waren werd in deze richting gezocht. Er werd gekozen voor een stijlvol, kwalitatief en duurzaam kostuum.
De zakkendragers waren de stoere mannen die letterlijk de zakken droegen bij het lossen van de boten.  Het waren dan ook deze mannen die de eer kregen om de reuzen door de stad te dragen.
Later dit jaar, zal tijdens de opening van het toeristisch seizoen, de rol van de zakkendrager als reuzendrager trouwens verder in de verf gezet worden.  
Geplande activiteiten dit jaar:
24/2: Kinneke Baba te gast bij de opening van het huis van het kind
28/2: Krakelingenstoet
17/04:Opening van het toeristisch seizoen Stad Geraardsbergen
29/05: Reuzenstoet Oostende met fanfare
10/07: Internationale reuzenstoet Nieuwpoort
21/08: Reuzenstoet Lessen
28/08: Processie van Plaisance
25/09: Kovekense Kermis

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background