23 jan 2016

Nieuwe interactieruimte voor ‘De Kleppe’

Vrijdagavond werd een nieuwe interactieruimte ingehuldigd bij centrum ‘De Kleppe’ in Everbeek.

Zorgvakanties en activiteiten voor personen met een beperking spelen zich niet binnen de vier muren van het vakantiehuis af. Een verrassend en toegankelijk activiteitenaanbod, waarbij de interactie tussen mens en dier centraal staat, zal de bezoeker naar buiten lokken. De keuze voor een activiteitenprogramma met dieren is niet toevallig. Goed getrainde dieren hebben vele effecten op mensen.

De aanwezigheid van een dier brengt rust en ontspanning. Zorgen voor een dier stimuleert het empathisch vermogen, verbetert communicatieve vaardigheden en ontwikkelt verantwoordelijkheidszin. Via dieren kunnen cognitieve -en leervaardigheden aangescherpt worden. Bepaalde handelingen, zoals het borstelen van de dieren, zorgen voor de ontwikkeling van psychomotorische vaardigheden en verbeteren de oog-handcoördinatie. Dit kan nuttig zijn bij personen met een motorische of een psychomotorische beperking. De Kleppe stemt het activiteitenaanbod af op de noden en wensen van de bezoeker.

In het kader van veiligheid en dierenwelzijn is het belangrijk dat deze interacties zich afspelen in een ruime en goed doordachte interactieruimte. Voor de bouw van deze ruimte, met een kost van € 45 000, is ‘De Kleppe’ op zoek gegaan naar sponsors en fondsen en heeft de volledige kost hiermee kunnen dekken. Men heeft gekozen voor een duurzame constructie in hout dat door vrijwilligers werd neergezet. Hierdoor werden de kosten beperkt zonder afbreuk te moeten doen aan de kwaliteitseisen. De ruimte zal toegankelijk zijn voor diverse doelgroepen. Een pad voor rolstoelgebruikers, reliëflijnen en verende tegels voor personen met een visuele handicap, signalisatie op maat van personen met een mentale beperking, enz. De afwerkingsfase zal februari afgerond zijn.

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background