5 feb 2016

Nieuw bestuur voor het Willemsfonds

Donderdagvond werd het nieuwe Willemsfondsbestuur afdeling Geraardsbergen voorgesteld in het Liberaal Gebouw.

In het Liberaal Gebouw op de markt in Geraardsbergen, werd donderdagavond het nieuwe bestuur van het Willemsfonds afdeling Geraardsbergen voorgesteld. Het Willemsfonds is een socio-culturele vrijwilligersorganisatie, genoemd naar Jan Frans Willems, en is van liberaal-vrijzinnige signatuur. De organisatie werd op 23 februari 1851 in Gent opgericht ter verdediging van de Nederlandse taal, en deed dit door het Vlaamse volkslied aan te moedigen, taalkundige wedstrijden te organiseren en betaalbare Nederlandstalige boeken uit te geven. Daarnaast richtte het bibliotheken op. Vandaag is het Willemsfonds een ontmoetingsplaats waar mensen genieten van cultuur in de ruimste zin van het woord.

De oprichting van een Willemsfonds afdeling in Geraardsbergen dateert reeds van 20 april 1879, waarbij de Geraardsbergse afdeling zich één van de eerste Willemsfondsafdelingen kan noemen. Onder de 92 leden vinden we hoofdzakelijk architecten, advocaten, notarissen, bankiers, dokters en enkele invloedrijke families.

Er waren direct allerlei activiteiten waaronder voordrachten met zeer uiteenlopende onderwerpen en de oprichting van een bibliotheek. De ‘Volksboekerij’ is voor het Willemsfonds en voor Geraardsbergen gedurende 100 jaar zeer belangrijk geweest, men startte met een 400-tal boeken en probeerde regelmatig nieuwe werken aan te kopen. In 1890 werd er beslist om geen activiteiten meer te organiseren en de gelden die zich in kas bevonden te spenderen aan de verdere uitbouw van de bibliotheek.

Het duurde tot 1970 vooraleer er nieuw leven in de afdeling werd geblazen onder impuls van James Marchand, Chris Vandaele en André Vandemergel. Onmiddelijk na deze wederoprichting werd er contact opgenomen met het Davids- en Vermeylenfonds, met de bedoeling een vruchtbare samenwerking te realiseren tussen de 3 cultuurfondsen. Een belangrijk aspect van die samenwerking vinden we terug bij de oprichting  van de stedelijke culturele raad. 

In de jaren tachtig kende de vereniging terug een succesvolle periode met voorzitter Roger Vander Beken, de bibliotheek werd opnieuw ingericht en er werd zelf een stripbeurs georganiseerd. In 1996 kende de vereniging terug een nieuwe start, dit bestuur onder het voorzitterschap van Peter Marchand hield tot vorig jaar het vuur branden maar opvolging drong zich op. In 2015 nam een meerderheid van het bestuur ontslag en werd de fakkel doorgegeven aan Ann Panis als voorzitter van de afdeling Geraardsbergen samen met een volledig nieuw bestuur: Ann Panis , Ines Libert, Rina Cosyns, Luc Govaert, Wouter de Geus, Erwin Franceus, Rurik Van Landuyt en Laurent Rens, die tevens ook nationaal voorzitter is van het fonds. Volgens secretaris Luc Govaert zal het Willemsfonds in 2016 nog tal van activiteiten organiseren. 

 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background