25 nov 2005

Natuurreservaat Gemene Meers erkend

Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters heeft vandaag het 17,13 ha grote natuurreservaat Gemene Meers te Geraardsbergen erkend.

Minister Peeters vindt de natuurreservaten een belangrijk instrument voor het natuurbeleid omdat bepaalde types hoogwaardige natuur veelal alleen maar via reservaten beschermd kunnen worden. Door over te gaan tot bijkomende erkenningen van private reservaten, beklemtoont Peeters dat het basisprincipe van het regeerakkoord – “vertrouwen geven, verantwoordelijkheid nemen” – ook geldt voor het natuurbeleid.

“Een erkenning van een reservaat is niet iets vrijblijvend. Een erkend reservaat wordt niet alleen bij wet beschermd, maar ook heeft de verantwoordelijke vereniging een beheerplan moeten opmaken. Door de erkenning engageert de vereniging er zich toe om vanaf het moment van de erkenning dit beheerplan uit te voeren. Via allerlei werkzaamheden, dikwijls door vrijwilligers uitgevoerd, wordt er aldus naar gestreefd de typische natuur in het reservaat te herstellen, te behouden en meestal ook toegankelijk te maken voor het ge├»nteresseerde publiek. Tegenover deze engagementen en werkzaamheden staat ook een bepaalde werkingssubsidie van de overheid, die varieert naargelang de vereiste inspanningen en de kostbaarheid van de beschermde natuur. Voor de sinds januari erkende reservaten betekent dit een bijkomende subsidie van ongeveer 220.000 euro voor de betrokken verenigingen”, aldus minister Peeters.

Gemene Meers

Het nu erkende reservaat Gemene Meers ligt in de Dendervallei tussen het recreatiedomein ‘De Gavers’ en het centrum van Grimminge. Het bestaat deels uit een open tot zeer open meerscomplex.

Op termijn wordt er o.a. een kijkhut en kijkwand gepland om meer beschouwing toe te laten. Vooral tijdens winteroverstromingen is het gebied zeer vogelrijk.

Door de erkenning krijgt de vereniging Natuurpunt van het Vlaams gewest een jaarlijkse subsidie van 10.853,35 euro om het natuurgebied te beheren en toegankelijk te maken voor het publiek.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background