30 jan 2016
N-VA heeft bedenkingen bij locatie opvang eerste asielzoekers
Op de OCMW-raad van afgelopen woensdag 27 januari 2016 werd de opstart van een lokaal opvanginitiatief voor maximaal acht asielzoekers goedgekeurd.
Op de OCMW-raad van afgelopen woensdag 27 januari 2016 werd de opstart van een lokaal opvanginitiatief voor maximaal acht asielzoekers goedgekeurd. Althans door de meerderheidspartijen Open Vld en CD&V en oppositiepartij sp.a. N-VA uitte bedenkingen bij het dossier en koos ervoor om zich te onthouden. “Het OCMW huurt drie woningen in de Vooruitzichtstraat waarvan er twee ter beschikking worden gesteld voor de opvang van twee keer vier asielzoekers”, zegt OCMW-raadslid Glenn Bogaert. “An sich niks mis mee, ware het niet dat die locatie in de nabijheid ligt van de Ezelberg. Die locatie ging de voorbije dagen al flink over de tongen omdat het atelier van Willems zou omgeturnd worden tot een moskee.”
N-VA heeft vooral een probleem met de gebrekkige communicatie over de twee dossiers en maakte dat ook duidelijk in de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. “Het is stuitend dat mensen anno 2016 via de pers moeten vernemen dat er mogelijk een moskee komt in de stad en woensdag bleek dan ook nog eens dat men liever niet communiceert over waar de asielzoekers worden opgevangen, nochtans liggen beide locaties op een boogscheut van elkaar. Toch een beetje cynisch, het minste wat men kan doen, is de mensen uit de buurt op de hoogte brengen van wat er zich in hun stad en nabijheid allemaal afspeelt. Je moet je maar eens voorstellen dat je met jouw gezin ergens gaat wonen en op korte tijd het nieuws verneemt over een moskee en een lokaal opvanginitiatief.”
OCMW-voorzitter David Larmuseau stelde dat beide zaken niks met elkaar te maken hebben en dat het onnodig is om mensen bang en ongerust te maken. “Mensen zijn al ongerust en het is net de taak van de politiek om via een degelijke en transparante communicatie de bevolking te informeren. In Overboelare stelde zich enkele jaren geleden hetzelfde probleem toen we via de pers moesten vernemen dat er in de lokale pastorij een lokaal opvanginitiatief zou komen. Ik startte toen als buurtbewoner met een petitie en uiteindelijk kwam de stad toch met een infobrief op de proppen. Gelukkig werden de dure en niet door de buurt ondersteunde plannen in deze legislatuur definitief afgevoerd, met steun uiteraard van onze N-VA-fractie.” Het is trouwens de bedoeling dat er op termijn 15 opvangsplaatsen worden voorzien, maar in een eerst fase wordt begonnen met de komst van acht mensen. Het is nog niet zeker of er in totaal 42 mensen naar onze stad zullen komen. In totaal beschikt het OCMW over 9 doorgangswoningen, daarbij de drie nieuwe in de Vooruitzichtstraat.
Raadslid Bogaert interpelleerde woensdag ook over het feit of we als stad invloed hebben op welke asielzoekers naar onze stad worden gestuurd. “Toch niet onbelangrijk want er is een groot verschil tussen gezinnen met kinderen en bijvoorbeeld alleenstaande mannen. Wie de actualiteit wereldwijd een beetje volgt, beseft dat het ene al problematischer kan worden dan het andere. Momenteel kunnen steden een voorkeur doorgeven, maar de kans bestaat dat dit in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn. Afhankelijk van de woning en de instroom zal er vanuit Fedasil beslist worden of gezinnen of alleenstaande personen zullen toegekend worden. Voor de twee woningen in de Vooruitzichtstraat konden we het in de richting van gezinnen sturen” aldus Bogaert.
N-VA wilde ook graag weten wat er zal gebeuren om de nieuwkomers te integreren en te activeren. “Asielzoekers en erkende vluchtelingen krijgen dezelfde begeleiding als alle andere individuen die een beroep doen op het OCMW. Ze worden op tal van domeinen begeleid door een maatschappelijk werker. De mensen zullen vanaf het eerste gesprek met die persoon aangespoord worden om contact op te nemen met het onthaalbureau zodat de cursus maatschappelijke oriëntatie en de lessen Nederlands zo vlug mogelijk kunnen opgestart worden. In een volgende fase kan dan de begeleiding bij de VDAB aangevat worden. Een asielzoeker mag in zijn asielprocedure werken vanaf 4 maanden. Als hij erkend wordt als vluchteling kan hij ook aan de slag via artikel 60. Binnen de contouren van de begeleiding kan de VDAB zoeken naar ondernemingen die asielzoekers een job kunnen aanreiken. Taal, werk en sociaal contact zijn uiteindelijk de belangrijkste stappen richting integratie in onze stad”, besluit Bogaert.
Meer streeknieuws uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.