3 jun 2011

MIG bestaat vandaag 30 jaar

Het is vandaag dag op dag 30 jaar geleden dat radio MIG de eerste uitzending startte.

Dat gebeurde in 1981 onder de naam MIG “N.O.N.”, wat na enkele jaren kortweg MIG. werd. We maakten de afgelopen 3 decennia niet enkel veel radio maar werden ook bekend dankzij ondermeer de MIG Power Music Show, Muziek Zonder Dak en de nieuwssite radiomig.be.

De geboorte van MIG kan je vergelijken als de geboorte van Adam en Eva. Amper 5 weken na de start van Radio Geraardsbergen ontpopte MIG. zich op 4 juni 1981.
Een piratenzender die oorspronkelijk Radio MIGNON zou heten, wat stond voor “Muziek in Geraardsbergen Nu of Nooit”, maar eigenlijk een verborgen reclameboodschap was voor een toenmalige elektrozaak.

Improvisatie alom gedurende de eerste levensjaren. Vanuit een geïmproviseerde studio langs de Guilleminlaan in Geraardsbergen, werd er enkel tijdens het weekend radio gemaakt. Begin jaren 80 gebeurde lokale radio volledig in de illegaliteit waardoor het een klopjacht was voor radio’s om aan controles te ontsnappen. Eén van de tochten bracht de studio’s naar de Bosberg in Galmaarden waar lokale radio’s meer getolereerd werden. MIG zond in die tijd uit via FM 103.0

De toenmalige medewerkers konden maar beter wennen aan het geregeld verhuizen. Want op 10 mei 1982 ging de hele installatie opnieuw naar de Guilleminlaan in het gebouw van de vroegere wasserij Belle-Vue. Vanaf dan werden lokale radio’s erkend en bracht de Sint de eerste officiële erkenning mee op 6 december 1982. FM 104.9 werd de nieuwe frequentie, die vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Zo klonk MIG in de jaren 80: {enclose migjingle1985.mp3}

De frequentie bleef vast, maar de studio’s moesten in 1987 opnieuw verhuizen. Dit keer naar een appartement in de Grotestraat waar de computer en een nieuwsdienst hun intrede maakten. 1991 was een feestjaar met de 10de verjaardag van MIG in hallen Van den Driessche op het industrieterrein van Geraardsbergen met optredens van onder meer Soulsister en The Radio’s.


Na een ommetje in 1995 op de Hoge Buizemont, zijn de studio’s sinds 2001 gevestigd in de Nieuwstraat, pal in het stadscentrum van Geraardsbergen.
MIG digitaliseerde en startte in 2002 met het Dalet systeem, een automatisatiesysteem dat enkel bij Nationale en grote buitenlandse radiostations gebruikt wordt.

MIG staat niet enkel garant voor goeie muziek maar ook fijne feestjes. Vier edities van het openluchtfestival ‘Muziek zonder Dak’, waarvan de eerste plaatsvond naar aanleiding van de 20ste verjaardag, lokte telkens zo’n 4000 muziekliefhebbers voor onder meer Natalia, Kate Ryan, Belle Perez en Eddy Wally naar het Abdijpark van Geraardsbergen.

Investeren in regionale berichtgeving, maar ook aanwezig zijn in de regio, is één van de sterkste troeven van MIG. Geregeld vind je ons op activiteiten in de regio. Met de introductie van een regiewagen in 2002 konden uitzendingen van op verplaatsing eenvoudiger en sneller gebeuren. Technische investeringen in het verder digitaliseren gebeurden in de daarop volgende jaren zodat MIG een toonbeeld is en blijft van professionele lokale radio.

MIG is een commercieel radiostation en draait dan ook uitsluitend op reclame-inkomsten. Door de globalisering en de uitsluiting op de nationale reclamemarkt, werden na 18 jaar afscheid genomen van twee vaste personeelsleden. De volledige werking draait sindsdien nog uitsluitend op vrijwilligers.

MIG. maakte in het najaar van 2008 een totale make-over. Een nieuw auditief en visueel logo, alsook muziekformat werden geïntroduceerd. “Lovin’ The Music, Feel So Good” was de bijpassende slogan. Feel Good radio met meer hitgerichte muziek, MIG was klaar voor de toekomst!

Nieuwe creatieve initiatieven als de MiG Party’s en Dokrock, een contest voor jonge rockbands die een bekende zomerhit in een eigen rockjasje staken, zorgen er voor dat MIG een bruisend medium is in een bruisende streek.

Na de opstart van radiomig.be in 1999 is er heel wat veranderd. Sinds 2003 kan je er terecht voor nieuws uit de regio waarbij datgene wat op radio onmogelijk was, namelijk het brengen van audiovisueel materiaal, perfect ingevuld werd door radiomig.be. MIG en radiomig.be zijn op die manier communicerende vaten waardoor iedereen die als snelste wil weten wat er is gebeurd in Geraardsbergen, Lierde, Galmaarden en Bever, bij MIG. terecht kan!

Zo klinkt MIG vandaag:
{enclose migjingle2008.mp3}

 

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background