16 nov 2010

Met uitgebaggerde Dender was er minder wateroverlast

De overstromingen van de Dender hadden minder erg kunnen zijn moest de Dender uitgebaggerd zijn geweest. Dat zeggen Vlaams Volksvertegenwoordiger Vera Van der Borght (Open Vld) uit Aalst en Senator Guido De Padt (Open Vld) uit Geraardsbergen.

“Vlaams minister Hilde Crevits heeft onze vraag naar baggerwerken op de Dender tot een maand geleden nog afgewimpeld door te stellen dat de risico’s zeer beperkt zijn. In Wallonië werd daarentegen wel gebaggerd en daardoor krijgen de Vlaamse gemeenten langsheen de Dender nu een extra toevloed van water te verwerken. Nochtans stelde de minister vorige maand nog dat de baggerwerken in Wallonië geen impact zouden hebben op het overstromingsrisico van de Dender in Vlaanderen”, aldus Van der Borght.

De Denderstreek in Oost-Vlaanderen is naast Vlaams-Brabant zwaar getroffen door de overstromingen van de afgelopen dagen. Extreme weersomstandigheden zoals overvloedige regenval zijn natuurlijke fenomenen waar dikwijls weinig tegen te beginnen valt. De mogelijkheid van overstromingen is nu eenmaal een realiteit waarmee we moeten leren leven. Dit mag echter niet beletten dat de verantwoordelijke overheden al het mogelijke moeten doen om de risico’s en mogelijke schade tot een minimum te beperken en de bezorgdheden van de lokale beleidsverantwoordelijken voldoende ernstig nemen.

“Het water in de Dender stroomt massaal vanuit Wallonië Vlaanderen binnen, waar de afvoercapaciteit en diepgang beperkter zijn omdat er geen baggerwerken werden uitgevoerd ondanks het jarenlange aandringen daarop. Men was gewaarschuwd, maar de alarmsignalen werden genegeerd.”, zo besluiten Vera Van der Borght en Guido De Padt.

 

 

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background