5 apr 2010

Meer scholieren op de fiets met fietsroutekaart?

De schoolgaande jeugd gebruikt steeds minder de fiets. Dat bleek uit een onderzoek van onze redactie. N-VA Geraardsbergen stelt daarom voor om onder meer een kaart met veilige schoolfietsroutes op te stellen.

Uit ons onderzoek blijkt dat de schoolgaande jeugd steeds minder de fiets gebruikt voor de verplaatsingen van en naar school. N-VA pikt hier op in: “Het is toch wel zuur om vast te stellen dat in de stad die zichzelf promoot als de fietshoofdstad van Vlaanderen de jeugd 3 keer minder de fiets gebruikt dan in Oudenaarde, en 6 keer minder dan in steden zoals Brugge en Kortrijk”, zegt Filip D’Hose van N-Va.

“Het stadsbestuur moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de stad aantrekkelijk wordt voor die mensen die van hun fiets gebruik willen maken voor hun dagdagelijkse verplaatsingen. Als er al goede fietsinfrastructuur aanwezig is, dan is deze vaak gericht op de recreatieve fietser, en niet op de schoolgaande jeugd”, vindt D’Hose. “Burgemeester De Chou beweert dat er nieuwe fietspaden aangelegd zullen worden die aansluiten op het jaagpad langs de Dender, maar hij vergeet dat dit Denderpad over grote delen niet verlicht is, waardoor het ’s winters door de schoolgaande jeugd nauwelijks gebruikt wordt, uit angst om van het pad af te geraken en in het water terecht te komen, of om lastiggevallen te worden.”

Tot slot wil N-VA dat er werk gemaakt wordt van een schoolbereikbaarheidskaart. “Dit is een handig middel om meer bekendheid te geven aan alternatieve, veilige wegen voor de zwakke weggebruiker. In een oogopslag vindt iedereen de veiligste weg van en naar school. De knelpunten op de schoolroutes en in de directe schoolomgeving worden in kaart gebracht, alsook alle wegen die niet of minder geschikt zijn. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde is van oordeel dat de stad en de politiezone de meest geschikte partners zijn om een dergelijk initiatief op gang te trekken en te coördineren. Vervolgens kan de kaart door de schooldirecties aan de leerlingen en hun ouders bezorgd worden als bijlage bij een brief met een oproep om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets voor het schoolverkeer”, zegt N-VA voorzitter Steven De Boe.

 

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background