6 jul 2004

Manneken-Pis vanop St.-Bartholomeuskerk

Vandaag kijkt Manneken-Pis vanop de Sint-Bartholomeuskerk toe hoe de bonte bende renners tijdens de doortocht van de Ronde van Frankrijk over de Markt rijdt. Het gaat om een reuzengrote geschilderde kopie van het plassende ventje, een kunstwerk van de hand van Antoine Van Riet.

Vrijdag al werd gepoogd om het doek op te hangen aan de voorgevel van de decanale kerk. Maar wind en regen waren spelbrekers en de verf bladderde meteen af. Een onherstelbare ramp leek het omdat het kunstwerk heel zwaar was beschadigd. Maar dat was buiten kunstschilder Antoine Van Riet gerekend.

“Het had me drie weken werk gekost om het Manneken te schilderen. Maar toen we het vrijdag ophingen, bleek dat de verf onvoldoende pakte op de ondergrond. Ik zat even in de put maar besloot bijna meteen om een tweede doek te schilderen”, legt Van Riet uit.

Hij kreeg hulp van echtgenote Mirela Ionescu en zijn kunstbroeders Yvan De Vos uit Parike en Guido Raoul uit Lierde. Met vereende krachten en door bijna onafgebroken dag en nacht te schilderen werd de klus in amper twee dagen geklaard. Een krachttoer waar de Ronderenners nog een puntje aan kunnen zuigen.

“Wij hebben het nu beter voorbereid. De ondergrond is behandeld met een speciale coating en daardoor wordt de verf soepeler en dus beter bestand tegen wind en regen”, weet De Vos.

Het ontwerp, een Manneken-Pis met op de achtergrond de fameuze kinderkopjes van de Muur, werd uitgewerkt volgens de vlindertechniek. Daarbij wordt de verf in wrongen op het doek aangebracht. Het werd dus een Manneken-Pis in ‘papillonistische’ stijl en zo heel herkenbaar als een kunstwerk van de hand van Van Riet. Toen het schilderwerk, 10 bij 8 meter groot, gisteren feilloos werd uitgerold op het front van de Sint-Bartholomeuskerk, verschenen er pretlichtjes in de ogen van Van Riet en zijn kunstkompanen. Zat hij vrijdag bij de eerste mislukte poging nog in zak en as, dan dreef Van Riet gisteren op roze wolkjes van geluk.

bron: Het Volk

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

Volgende bericht

Wateroverlast


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background