10 feb 2006

Manneken Pis tegen “fijn stof”

Groen! Geraardsbergen, Milieufront Omer Wattez en Natuurpunt Boven Dender voeren actie, samen met Manneken Pis, tegen “fijn stof”.
Groen! Geraardsbergen vraagt lokale maatregelen tegen fijn stof. Jaarlijks sterven immers 33 inwoners van Geraardsbergen te vroeg wegens fijn stof!

Het probleem van fijn stof wordt nog altijd niet ernstig genomen. Er wordt geen preventief beleid gevoerd. Ook de stad Geraardsbergen neemt volgens de Geraardsbergse groenen te weinig initiatief om de problematiek van fijn stof aan te pakken.

Groen! Geraardsbergen vraagt aan het stadsbestuur het goede voorbeeld te geven en:

– zelf dieselroetfilters te plaatsen op het gemeentelijk wagenpark, ook op de oudere (meest vervuilende) voertuigen;
– meer en veiligere voorzieningen voor fietsers en voetgangers te voorzien en ook te kiezen voor een gezonde, gezellige en autoluwe binnenstad;
– organiseren van gebruiksvriendelijk en meer openbaar vervoer of daar bij een hogere overheid bij aan te dringen.
– vrachtverkeer te weren uit de kernen en ‘luchtkwaliteitzones’ in te richten in de buurt van scholen, crèches, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen,..
– overal meer groen te voorzien en vooral meer bomen aan te planten omdat zo de luchtvervuiling tot 85% kan gefilterd worden.
– te ijveren voor een meetpunt voor fijn stof in Geraardsbergen zodat een gerichte aanpak mogelijk wordt.
– te zorgen voor een veilige N42 en dus niet langer aan te dringen op een rechttrekking er van omdat dit meer wagens zal aantrekken en dus ook meer vervuiling.
– alle inwoners te informeren over de gevaren van fijn stof en voorstellen te doen om zelf minder luchtvervuiling te veroorzaken.

Nu zaterdag voeren de 3 organisaties om 13h30 een actie op de Markt te Geraardsbergen tegen “fijn stof”. Manneken Pis krijgt een stofmasker om zijn fijn stof gevoelige delen te beschermen. De actie vangt aan om 13h30 en is afgelopen rond 14h00.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background