1 mrt 2004

Manneke pis voor blinden onthuld

In het stadhuis van Geraardsbergen werd zaterdag een op ware grootte gegoten Manneken-Pisbeeldje ingehuldigd, bestemd voor blinden en slechtzienden. Het beeldje kan ongegeneerd worden vastgepakt en betast.

Op de sokkel van het beeld komt een tekst in brailleschrift in de drie landstalen. Aan de hand daarvan krijgen de blinden meer informatie over de eigenschappen van en wetenswaardigheden over het Geraardsbergse Manneken. Zo komen ze te weten dat het ventje al sinds 1459 op zijn arduinen sokkel staat op de Markt in Geraardsbergen, dat is 160 jaar langer dan zijn Brusselse collega. De kopie staat voorlopig in het Manneken-Pismuseum. Na de werkzaamheden op de Markt komt het tussen het originele beeldje en het museum te staan.

Zaterdag werd de bronzen dubbelganger onthuld. De Broederschap van Manneken Pis ontving samen met Kiwanis delegaties van verenigingen van blinden en slechtzienden, zelfs uit Namen en Bergen. Die kregen de eer om het ventje als eerste uitgebreid te betasten. De burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt sprak zijn tevredenheid uit over deze primeur en waardeerde de originele wijze waarop een toeristische attractie kan ontsloten worden voor slechtzienden.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background