29 nov 2010

Leerlingen worden bewust gemaakt van geld

Om jongeren bewuster te maken van de waarde van geld, organiseerde het OCMW van Geraardsbergen, samen met CAW en JAC, een sensibiliseringsvoormiddag.
De laatstejaarsstudenten van het 7de specialisatie jaar van het Koninklijk Atheneum mochten maandagvoormiddag de spits afbijten. Bedoeling is om na een evaluatie ook andere scholen te betrekken in dit initiatief.

Tijdens de infosessie kregen jongeren een korte inleiding waarin toegelicht werd waar het JAC, het CAW en het OCMW voor staan. Daarna werd een kwis gespeeld waarin de leerlingen dienden antwoord te geven op hoeveel iets kost, of zij al dan niet recht hebben op een uitkering/zakgeld?, enz.

Via het budgetspel kwamen leerlingen te weten wat de verschillende soorten inkomsten zijn (loon uit arbeid: 1200 euro, invaliditeitsuitkering: 970 euro, leefloon: 740 euro, pensioen: 1000 euro, stempelgeld: 900 euro). Elke leerling werd een inkomen toegekend, waarbij ze dienden rekening te houden met vaste uitgaven, tegenslagen (extra kosten) of kansen (eventueel bijverdiensten). Op een vrij realistische manier probeerde elke speler met zijn toegewezen budget de eindjes aan mekaar te knopen en “het einde van de maand te halen”. Tijdens het spel leerden zij ook wat vaste en variabele kosten zijn en wat mogelijke tegenslagen/kansen kunnen zijn.

Via het spel “Op eigen benen” van het JAC werden de leerlingen geconfronteerd met bijvoorbeeld: wat is een huurcontract? Hoe voel je je bij het alleen wonen?, …

“Met dit initiatief proberen we als OCMW onze dienstverlening een meer preventief karakter te geven, wetende dat voorkomen beter is dan genezen”, zegt Nathalie Marck. “Vooral op scharniermomenten in het leven van de jongere, zoals het beëindigen van de secundaire school, is dit zeer belangrijk.”

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background