13 mrt 2007

KSA op Lokatie

Afgelopen zondag organiseerde de KSA in Onkerzele een middag Jeugdbeweging op Lokatie. Hierbij gaat een jeugdvereniging de straat op en tracht kinderen en jongeren uit een bepaalde deelgemeente, wijk of straat bij hun werking te betrekken.

Bram De Geeter, schepen van Jeugd:
‘Zoals genoegzaam bekend, is het een betrachting van de jeugdverenigingen, de jeugdraad en mezelf om een breder publiek van kinderen en jongeren naar de jeugdbeweging te krijgen. Kinderen uit gezinnen die sociaal niet zo sterk staan, kinderen met een handicap en kinderen van vreemde origine vinden immers niet zo snel de weg naar het jeugdwerk.

En dat is bijzonder jammer. Lid zijn van een jeugdbeweging is niet alleen heel erg leuk, het zorgt er ook voor dat je vrienden voor het leven maakt, leert samenleven en samenwerken in een groep en het heeft aldus vaak een gunstig effect op de persoonsontwikkeling van jonge mensen.

Eén van de instrumenten die we kunnen aanwenden om meer kinderen naar de jeugdbeweging te krijgen, is de zogenaamde Jeugdbeweging op Lokatie. De jeugdraad geeft een bepaalde jeugdvereniging tot 500 euro opdat zij een namiddag lang hun werking zouden verplaatsen naar de straat. Zij gaan dus naar een bepaalde deelgemeente, wijk of straat en verzorgen ter plaatse een namiddag werking. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk kinderen uit de buurt meespelen. Het is dan de hoop dat dit hen zo erg meevalt dat er een aantal effectief lid worden van de jeugdvereniging.

Het geniale aan dit initiatief is dat het jeugdwerk naar de kinderen toe komt, in plaats van omgekeerd. Want blijkbaar is de stap zetten naar een jeugdvereniging voor sommige kinderen en hun ouders nog te groot. Met de Jeugdbeweging op Lokatie (JOL) kunnen we die kloof alvast sterk verkleinen.’

Andreas Gossye, hoofdleider KSA:

‘De JOL is heel goed meegevallen. Het goede weer was daar natuurlijk niet vreemd aan. We hadden het weekend ervoor in heel Onkerzele een flyer in de brievenbus gestoken om dit initiatief aan te kondigen. Uiteindelijk daagden er acht jongeren op, bijna allen uit de categorie ‘Jongknapen’ (11 tot 14 jaar). Ik voorzie dat er daar vier of vijf van zullen terugkomen naar de reguliere vergaderingen op zondagnamiddag.

We hadden vier activiteiten voorzien, op wandelafstand van elkaar verspreid over Onkerzele. Er was een soort springkasteel, er werden balspelen gespeeld tussen twee muren van stro, er was met touwen een paracommandoparcours gemaakt in het bos en er was een kindvriendelijke schietstand opgetrokken. Iedereen, ook de ‘nieuwe’, hebben zich heel goed geamuseerd. Het enige nadeel is dat een evenement van zo’n grote omvang het iets moeilijker maakt voor nieuwkomers om zich te integreren in de groep.

Dat de KSA zijn lokalen heeft in Onkerzele, wil niet zeggen dat we zo’n JOL niet in een andere deelgemeente succesvol zouden kunnen organiseren. Het is praktisch gezien iets minder evident omdat je alle leden alsook materiaal moet verplaatsen. Maar mochten we bv. in Zarlardinge iets dergelijks op poten zetten en er voldoende ruchtbaarheid aan geven, zou het resultaat mijn inziens gelijkaardig zijn.

Meer zelfs: mocht je een JOL bekend maken over heel het grondgebied van Geraardsbergen, dan zou het succes navenant zijn. In 13.000 brievenbussen iets gaan droppen, vergt natuurlijk wel heel wat organisatie.’

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background