12 nov 2010

Kritiek waterpeil op rivieren

De hevige regen van de afgelopen dagen heeft heel wat waterlopen in onze regio op een kritiek punt gezet. Volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij kan er de komende dagen wateroverlast optreden.

De afgelopen dagen is terug heel wat neerslag gevallen, met donderdag terug meer dan 18 liter per m², vrijdagavond en zaterdag voorspelt het KMI meer dan 40 liter regen per m². Met de regen van de voorbije weken zitten de pluviometer al aan 58 liter per m². In een normale november maand valt ongeveer 75 liter per m². Tel daarbij een kletsnatte septembermaand en het is normaal dat de ondergrond volledig is verzadigd. Vele beken staan hierdoor op springen.

Inwoners uit lager gelegen gebieden kunnen bij de Geraardsbergse brandweer gratis zandzakjes opvullen en ophalen. De voorraad werd pas aangevuld met 14m³ extra zand op de binnenkoer van de brandweerkazerne. Daarvan werden al 4 paletten gestolen toen de brandweermannen in middagpauze was.

Het hele brandweerkorps staat stand-by om de mensen te helpen en bij te staan het komende etmaal ingeval zoveel neerslag uit de hemelsluizen zal vallen. Vooral in lager gelegen gebieden in onze streek, zoals in Zandbergen en Vloerzegem, wordt gevreesd voor overstromingen. Ook de gemeente Galmaarden vreest dat de Marke uit zijn overs zal treden.

Op de website www.overstromingsvoorspeller.be kan je de situatie op de voet volgen van het meetstation op de grens van Ophasselt en Schendelbeke alsook van het Markgebied in Viane en Galmaarden.

Het weer voor de regio’s Geraardsbergen-Lierde-Galmaarden-Bever kan je op de voet volgen in ons weerbericht.

 

 

 
Tags

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background