22 feb 2004

Krakelingen in Geraardsbergen

Vandaag is het weer zover. Geraardsbergen staat weer op zijn kop voor het traditionele Krakelingenfeest. Honderden figuranten nemen weer aan de stoet die vermoedelijk weer door duizenden van nabij zal gevolgd worden. Ook dit jaar weer zorgen de organisatoren voor enkele nieuwigheden.

De stoet start traditiegetrouw in Hunnegem, de bakermat van de stad om 15u. Via de Lessensestraat, het Stationsplein, de Adamstraat, de Oudenaardsestraat, de Grotestraat en de Brugstraat bereikt de stoet dan de tribunes op de Markt.
Via de Vredestraat, de Abdijstraat en de Oudenbergstraat gaat het dan naar de Oudenberg.

In de kapel zal de deken de litanie over de visjes lezen waarna de prominenten de levende visjes in de rode wijn op de Oudenberg drinken. Daarna worden tienduizende mastellen of krakelingen over de menigte uitgegooid. Een aantal ervan werd door de Koninklijke Brood en Banketbakkersbond van Geraardsbergen en het K.V.V.V. geschonken. De gouden krakeling heeft een waarde van 740 euro. Het feest wordt al even traditiegetrouw afgesloten met het Tonnekensbrand om 20u aan de kapel van de Oudenberg.

De stoet krijgt dit jaar overigens een Bourgondisch tintje. De stoetenbouwers liggen de nadruk op de Bourgondische periode van de stadsgeschiedenis. Heel wat prominenten stappen voor de eerste maal samen op in de stoet terwijl de figuranten als eersten via de vernieuwde Muur van Geraardsbergen naar de Oudenberg trekken.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


Verder lezen

MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background