16 nov 2010

Krakelingen en Tonnekensbrand erkend als werelderfgoed

Het dubbelfeest van Krakelingen en Tonnekensbrand prijkt voortaan mee op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van Unesco. Deze lijst bevat vanaf vandaag een 200-tal feesten en gebruiken van over de hele wereld die door Unesco erkend worden als zeer waardevol patrimonium. Naast het Geraardsbergs feest vind je er o.a. de Spaanse flamenco, de processie van Echternach, de opera van Peking, de Chinese kalligrafie, enz. van Vlaamse kant stonden tot nog toe alleen de H. Bloedprocessie van Brugge en het Ros Beiaard van Dendermonde op de lijst. Dit jaar komen daar in één klap drie Oost-Vlaamse feesten bij: Carnaval Aalst, de jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem en Krakelingen & Tonnekensbrand.


het trotse Krakelingencomité en een deel van het schepencollege van Geraardsbergen

Het Krakelingencomité, dat instond voor de aanvraag van de erkenning, is erg trots. “Eindelijk nog eens positief na de waterramp in Geraardsbergen”, zegt Anne-Marie Van den Herrewegen van het comité.

In 2008 werden Krakelingen en Tonnekensbrand door de Vlaamse Gemeenschap als Immaterieel Cultureel Erfgoed erkend. Daarmee behoorde dit dubbelfeest tot de eerste acht erkende feesten en gebruiken in Vlaanderen. “Dat was voor de Belgische Staat een noodzakelijke voorwaarde om in 2009 de kandidatuur voor Krakelingen en Tonnekensbrand bij Unesco voor te dragen. Vooraleer het Krakelingenfeest op de Representatieve Lijst kwam, moest het door een strenge selectie: de hoofdzetel van Unesco in Parijs aanvaardde 147 van 400 door de verschillende lidstaten ingediende kandidaturen”, zegt Louis De Cock.

Deze erkenning op wereldniveau is voor het Krakelingencomité een absoluut hoogtepunt en een beloning voor de vele inspanningen die in de voorbije twintig jaar geleverd zijn om het feest naar een hoger plan op te tillen. Het staat al heel die tijd onder de leiding van schepen van Feestelijkheden Eric Spitaels, die er zijn technische kennis, zijn immens netwerk en zijn volledige steun in investeert. Naast Anne-Marie, Louis en Geert kan hij in het Krakelingencomité ook rekenen op Philip De Temmerman, Fre Schollaert, Jo Lauwaert, Koen Van Bossuyt, Linda Delplace, Chris Van Heghe, Liesbeth Cock, op de dienst Toerisme en Feestelijkheden met Caroline Vandendaele en Christine Van den Herreweghe en op een uitstekend functionerende en creatieve Technische Dienst.

Krakelingen 2010 kan je hier herbeleven in ons fotoalbum.

 


Meer streeknieuws
uit Geraardsbergen hoor je ook elke dag op radio MIG in Geraardsbergen via fm 104.9. Heb je zelf nieuws te melden of organiseer je een activiteit? Mail onze redactie via info@radiomig.be.

 


MIG

Enjoy The Music!

Nu op de radio

Titel

Artiest

Background